Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Florin Cîțu a demisionat de la șefia Senatului după ce PNL a decis să-l dea afară/ Alina Gorghiu preia interimarul în perioada vacanței parlamentare / Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este supus votului Camerei Deputaților la moțiunea simplă /

Breaking News:

TVR, boală lungă: din 20 noiembrie intră iarăşi în blocaj

Societatea Română de Televiziune (SRTv) se află “foarte aproape de momentul imposibilităţii de a funcţiona” iar de vineri “va intra în blocaj”, informează Irina Radu, directorul general interimar al SRTv, Biroul Permanent din Camera Deputaţilor, printr-o scrisoare trimisă astăzi. 

tvr
sursă foto: tvr.ro

Proiecţia financiară până la sfârşitul anului se prezintă astfel: “30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei” şi “31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei”. “La acestea se adaugă perspectiva blocării conturilor de către ANAF din cauza unor datorii istorice scadente în perioada martie-aprilie 2016, în sumă de 15.500.000 lei”, se arată în scrisoare.

“Aşadar, vă informez, din poziţia de director general interimar al SRTv (funcţie pe care o exercit de şase săptămâni), că instituţia va intra în blocaj după data de 20 noiembrie 2015. SRTv nu mai funcţionează oricum, de mulţi ani, la parametrii normali pentru o televiziune publică europeană”, spune Irina Radu.

Cu portăreii la uşă

Amintim că în 21 iulie ANAF a mai instituit poprire pe conturile Televiziunii Române – conturi în care sunt operate și salariile personalului şi se alimentează cu carburant vehiculele -, din cauza datoriilor mari înregistrate de către aceste instituţii la bugetele de stat.

„În urma inventarierii creanțelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR și RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcție de vechimea arieratelor”, preciza ANAF la acea dată, într-un comunicat.

An de an, mai aproape de prăpastie

Ea adaugă că situaţia gravă a Televiziunii Române a fost prezentată în fiecare an, în rapoartele anuale de activitate depuse la Parlament, care arătau “din ce în ce mai dramatic, făcând evident trendul economic negativ al instituţiei”.

“Faptul că Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv nu a fost modificată şi, pe de altă parte, că Memorandumul Guvernului din 2012 nu a fost respectat, a dus la o situaţie, acum, fără ieşire – dacă nu primim sprijin din exteriorul instituţiei”, mai spune Irina Radu.

Drept urmare, aceasta cere ca acest sprijin să se manifeste pe următoarele paliere:

“1) Modificarea de urgenţă a Legii nr. 41 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv. 2) Identificarea şi susţinerea unei soluţii pentru datoriile istorice acumulate mai ales în perioada 2006-2012. 3) Elaborarea şi implementarea unui nou proiect de serviciu public de televiziune, care să poată răspunde nevoilor actuale ale societăţii (proiectul poate fi finalizat numai după adoptarea noului cadru legislativ)”.

TVR cu analize, Parlamentul cu banii

“În cele şase săptămâni de mandat am constituit şi coordonat un colectiv care a realizat o analiză amănunţită a situaţiei televiziunii (financiare, editoriale şi resurse umane). Pentru identificarea soluţiilor de depăşire a blocajului este însă nevoie de implicarea şi sprijinul Parlamentului. Împreună cu echipa pe care o conduc, vă stau la dispoziţie pentru orice alte informaţii, elaborare de proiecte, corecturi ale propunerii legislative şi orice alt demers necesar în vederea restructurării SRTv”, a mai spus Irina Radu.

O întâlnire între Irina Radu şi preşedinţii comisiilor de cultură şi buget din Camera Deputaţilor a fost stabilită pentru 25 noiembrie.

Fostul Consiliu de Administraţie al SRTv, condus de preşedintele-director general Stelian Tănase, a fost demis de plenul Parlamentului în 23 septembrie ac, odată cu respingerea raportului de activitate al Televiziunii Române pe anul 2014.

În aceeaşi zi, plenul Parlamentului a numit-o pe Irina Radu, directorul de programe al TVR, în funcţia de director general interimar al SRTv.

Cheltuieşte mai mult decât are

Conform Curții de Conturi, SRTv a ajuns la o datorie publică totală de 652,012 milioane de lei, adică peste 146,539 milioane de euro, după ce aceasta se cifra în 30 iunie 2012 la 425 de milioane de lei.

În 6 aprilie a.c., reprezentanţii SRTv au prezentat într-o conferinţă de presă  următoarele cifre, valabile la finele anului 2014:

  • datorii de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat
  • pierderi de 81,5 milioane de lei
  • cheltuieli de 625,8 milioane de lei
  • venituri de 544,2 milioane de lei.
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv