Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Românii sunt sfidați, după ce au fost mințiți în campania electorală că vor fi desființate pensiile speciale pe care inclusiv jandarmii le primesc în continuare

3 ani de la violențele din „10 august”: Gabriela Scutea să delege procurori militari exclusiv pentru dosar!

Mai multe ONG-uri îi cer procurorului general al României, Gabriela Scutea, să desemneze o echipă de procurori militari care să se ocupe strict de anchetarea dosarului „10 august”.

Amintim că Gabriela Scutea, numită în funcție „la pachet”  cu șefa DIICOT, de președintele Klaus Iohannis, în 20 februarie 2020, în ciuda avizului negativ al CSM, a stat impasibilă timp de 3 ani de la violențele jandarmilor față de manifestanții pașnici din Piața Victoriei.

După ce a fost clasat și redeschis cu scandal, dosarul zace acum la Instanța Supremă.

Stelian Ion: Dosarul „10 august”, la limita noţiunii de durată rezonabilă de soluționare
Gabriela Scutea, procurorul general al României

„Societatea Civilă, prin Comunitatea Declic, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Funky Citizens, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, #REZISTENŢA, Reset Iaşi, Umbrela Anticorupţie Cluj, Rezistenţa Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Platforma Iniţiativa România, Asociaţia România Vie, cere procurorului general să delege o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August”, se precizează într-un comunicat transmis marți.

De asemenea, societatea civilă solicită procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei şi actele de urmărire penală efectuate în dosar.

„Au trecut 3 ani şi vinovaţii sunt încă în funcţii, cât să mai aşteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniţi sau gazaţi pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susţinem că vrem justiţie independentă, haideţi să vedem şi acţiuni concrete, paşi clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reuşit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obţinem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

Organizaţiile semnatare le reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă şi o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluţiei, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Militară.

„Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secţia Militară a PICCJ trebuie să facă paşi în anchetă şi să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta şi să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode şi chiar şi fără percheziţii informatice ale telefoanelor şefilor din Jandarmerie”, se menţionează în comunicat.

Demersul Declic este susţinut de peste 61.200 de cetăţeni care au semnat deja petiţia prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

Dosar clasat, redeschis și tergiversat

Dosarul a fost clasat, redeschis și iar tergiversat de magistrații plătiți regește din buzunarele românilor. Este o evidentă descurajare a oamenilor de a mai ieși în stradă a proteste. Dar și sfidare, după ce au fost mințiți în campania electorală că vor fi desființate pensiile speciale pe care inclusiv jandarmii le primesc în continuare…

În 16 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis definitiv redeschiderea dosarului „10 August”, grație unuia dintre protestatarii agresați. Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a depus plângere și i-a fost acceptată.

CAB a dispus DEFINITIV redeschiderea dosarului „10 August”, grație unuia dintre protestatarii agresați

Decizia pronunţată de judecătorul Ghita Ciprian Alexandru a venit la o lună și jumătate de la sentința Tribunalului București, care hotărâse contrariul.

Tribunalul București a respins DEFINITIV redeschiderea dosarului „10 August”

Dosarul fusese clasat în iunie 2020, iar șefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu, a cerut de formă instanței redeschiderea anchetei:

Motivarea judecătoarei confirmă: Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a pus cruce dosarului „10 august”
132 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv