Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Din 15 mai se elimină mască în exterior și carantina de noaptea / Agenţii comerciali revin la programul liber /   

Breaking News:
Kovesi declara în martie 2018 că statul român trebuie să recupereze „un miliard de euro în urma investigațiilor derulate de DNA și confirmate de instanțele judecătorești”, prin sentințe definitive. „Trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri judecătorești, dacă sunt sau nu executate și dacă nu, care sunt impedimentele”, atrăgea atenția fostul procuror-șef al DNA.

ANABI se informatizează. Predoiu: „Prea mulți infractori au rămas cu banii”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunțat, marți, un proiect de informatizare a Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în valoare de 4 milioane de lei, pentru identificarea conturilor offshore şi a proprietăţilor imobiliare din străinătate ale infractorilor, deoarece „prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei”.

Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate a semnat un contract de finanţare privind implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni”.

Proiectul urmează a fi implementat în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe o perioada de 30 de luni şi beneficiază de un buget total de aproximativ 4 milioane de lei, precizează Ministerul Justiției, într-un comunicat.

Sistemul informatic naţional integrat ROARMIS (Romanian Assets Recovery and Management Integrated System) va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor.

ROARMIS va furniza acces direct instanţelor de judecată, incluzând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unităţilor de parchet, Ministerului Afacerilor Interne (personal din poliţia judiciară), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Ministerului Justiţiei ca autoritate centrală pentru cooperare judiciară.

„Acest proiect va dezvolta capacitatea de lucru a ANABI şi va înlesni colaborarea cu parchetele şi instanţele pentru recuperarea produsului şi prejudiciilor provenite din infracţiuni. Agenţia a funcţionat bine până în prezent, dar intenţia mea este să îi dezvoltăm competenţele legale. Concret, să o facem şi mai operativă, în special în identificarea conturilor offshore şi proprietăţilor imobiliare din străinătate ale infractorilor. ANABI este în momentul de faţă o agenţie de valorificare a bunurilor recuperate de alte instituţii, cred că ar fi bine să devină şi o agenţie de căutare şi identificare proactivă a acestor bunuri. În alte cuvinte, cred că statul român ar trebui să îşi dezvolte capacitatea de identificare şi recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni. Prea mulţi infractori condamnaţi au rămas cu banii la ei. Scopul este atins când infractorul este deposedat de tot ce a produs prin infracţiuni. Am instructat specialiştii din Ministerul Justiţiei să studieze modalităţile de a ridica această capacitate, inclusiv a ANABI, prin intervenţie legislativă. Sper ca şi şefii celor două Camere să citească scrisorile pe care le-am adresat şi să urgenteze aprobarea proiectelor pe care le avem în Parlament în această materie legislativă”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Kovesi: Un miliard de euro trebuie recuperat în urma investigațiilor DNA

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, declara în martie 2018 că statul român trebuie să recupereze „un miliard de euro în urma investigațiilor derulate de DNA și confirmate de instanțele judecătorești”, prin sentințe definitive.
„Trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri judecătorești, dacă sunt sau nu executate și dacă nu, care sunt impedimentele”, atrăgea atenția fostul procuror-șef al DNA.
27 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv