În urmă cu 4 luni, nici Rafila, nici Colegiul Medicilor nu au găsit nereguli la secția ATI a Spitalului Pantelimon. Ba, mai mult, doctorița și asistenta care au sesizat ororile au fost date afară…
Procurorii au reținut două doctorițe și o asistentă de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Pantelimon, din Bucureşti”, în dosarul pacienţilor morţi în condiţii suspecte la Secţia de Terapie Intensivă (ATI). Au fost patru persoane ridicate și duse la audieri, la patru luni după izbucnirea scandalului.
În doar câteva zile, 17 pacienți cu vârste între 49 și 92 de ani au murit la secția ATI în Spitalul Sf. Pantelimon.
Cele trei cadre medicale vor fi duse, joi, în fața instanței de judecată pentru mandat de arestare preventivă.
Una dintre doctoriţe este anchetată pentru omor calificat, întrucât există probe că fapta a fost premeditată, profitând de vulnerabilitatea victimei.
A doua doctoriță este acuzată de omor și tentativă de omor. Procurorii sau indicii care arată că ambele doctorițe reținute ar fi pus la cale un plan în care reduceau masiv și brusc doza de noradrenalină, fapt ce ducea la stop cardiorespirator. Scopul, spun procurorii, ar fi fost provocarea decesului unor pacienți despre care ele ar fi apreciat că nu mai este oportun să rămână în viață.
Asistenta este cercetează pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, după ce a mințit la cele trei audieri anterioare ca martor în acest dosar.
Cadrele medicale care au sesizat ororile au fost date afară, iar Rafila și colegiul Medicilor nu au descoperit nimic în neregulă
Ancheta a început în aprilie, la sesizarea unei asistente de la ATI, care a reclamat că 17 persoane ar fi murit din cauza unui subdozaj de nordadrenalină. Șefa Secției ATI l-anunțat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a trimis doi reprezentanți ai MS să facă verificări dar nu au găsit nimic în neregulă. „Nu sunt elemente care să susțină aceste acuzații, dar mergem în continuare cu investigația”, spunea la acea dată Rafila.
Nici Colegiul Medicilor din București nu a descoperit nimic. Mai mult, cele două cadre medicale care au făcut reclamațiile au fost date afară de conducerea spitalului.
Între timp, anchetatorii au apelat la IT-iști să descarce memoria injectoarelor de la ATI și au descoperit că spusele celor două cadre medicale erau adevărate. Le-au reținut pe cele două doctorițe și pe asistena care a mințit, iar Rafila a cerut abia acum demisia managerului, mai mult împins de la spate de Ciolacu.
Ciolacu a declarat miercuri, întrebat pe acest subiect: „O să iasă ministrul Sănătății. Important e că descoperim aceste lucruri. Să intre la puscărie cei care fac așa ceva”.
Procuror: „Au redus doza de noradrenalină de la 20 ml/h la 1 ml/h, iar în circa o oră a survenit decesul”
Alexandru Anghel, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a declarat, miercuri: „În 4 aprilie, aceeași doctoriță care a redus doza în 26 martie, împreună cu o colegă au redus doza de noradrenalină la același pacient, de data asta de la 20 ml/h, la 1 ml/h, în circa o oră a survenit decesul. Practic e punerea în acțiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienți, nu știm pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are șanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii și scădeau brusc doza de noradrenalină, consecința a fost decesul. S-a întâmplat în cazul unui pacient, un bărbat de 54 de ani, dar cercetările continuă pentru ceilalți pacienți. Ancheta este una deosebit de dificilă, pentru că aceste aparate, injectomatele, care administrau noradrenalina, nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mișcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul, în funcție de necesități. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate și am putut, ca în baza acelei fotografii care a circulat și în presă să identificăm un anumit aparat și un anumit pacient. Numărul acuzațiilor de omor ar putea crește, dacă s-ar stabili legături cu alți pacienți”.
Comunicatul Parchetului:
„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.
Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).
În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:
Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.
Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.
În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei.
Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.
În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile”.