Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor / HG adoptată de Cabinetul Orban privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă / BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 

Avocatul Poporului critică Guvernul Orban pentru atacarea la CCR a „discriminării” pedofililor

Avocatul Poporului, Renate Weber, critică Guvernul Orban pentru că a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR), pe motiv de „discriminare”, legea privind inprescriptibilitatea infracțiunii de pedofilie.

Într-un punct de vedere formulat în privința sesizării de neconstituţionalitate transmisă la CCR de Guvern referitor la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, Avocatul Poporului arată că, prin prevederile acestui act normativ, au fost modificate şi completate şi dispoziţiile articolelor 153 şi 154 din Codul penal, în sensul că infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor au fost incluse în categoria infracţiunilor imprescriptibile, alături de infracţiunile de genocid, cele contra umanităţii şi de război, cele de omor şi omor calificat, precum şi infracţiunile intenţionate urmate de moartea victimei.

Avocatul Poporului aminteşte că Guvernul a apreciat că această modificare legislativă aduce atingere articolului 16 din Constituţie, întrucât instituie un tratament „discriminatoriu” între persoanele care au comis infracţiuni de gravitate similară, neputând fi identificate „raţiuni obiective” care să justifice diferenţa de tratament faţă de autorii unor infracţiuni pedepsite de legea penală la fel de aspru, cum ar fi cele de corupţie, tortura, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

Orban se disculpă că a atacat la CCR legea privind pedepsele pentru pedofili: „Am vrut eliminarea oricăror vulnerabilităţi”

În opinia Avocatului Poporului, o asemenea critică nu poate fi reţinută, “neputând să se pretindă uniformitate acolo unde există diferenţe clare şi obiective de situaţie sau, după caz, de regim juridic aplicabil – Decizia Curţii Constituţionale nr. 782/2009, se arată într-un comunicat de presă remis joi, de Avocatul Poporului.

În cazul infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor, se aduce atingere „unor valori supreme în ierarhia drepturilor omului”, precum integritatea sexuală, fizică şi psihică şi, uneori, chiar viaţa unei categorii sociale care reclamă o protecţie sporită şi efectivă din partea statului – minorii, se precizează punctul de vedere formulat.

„În acest context, preeminenţa acestor valori nu doar justifică, ci reclamă o politică penală adecvată, capabilă să răspundă unei situaţii din societate; iar opţiunea legiuitorului a fost de a stabili imprescriptibilitatea răspunderii penale în cazul infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor, cu atât mai mult cu cât numărul abuzurilor săvârşite asupra minorilor a crescut considerabil, iar răspunderea infractorilor este de multe ori diminuată în spatele unui ‘pretins’ consimţământ al minorului sau al unor pedepse prea blând stabilite ori aplicate peste termenele de prescripţie”, a explicat Avocatul Poporului.

Totodată, se arată în punctul de vedere formulat de Avocatul Poporului, este „de notorietate” faptul că, în cazul acestor infracţiuni, victimele îndrăznesc să vorbească după zeci de ani despre ceea ce li s-a întâmplat.

„Este şi motivul pentru care legislaţiile din multe ţări democrate au fost schimbate, tocmai pentru a le permite victimelor să depună plângeri şi să îşi susţină cauzele. În România suntem abia la începutul unei astfel de perioade, ceea ce justifică opţiunea legiuitorului manifestată printr-un vot cu largă majoritate în Parlament, provenind de la toate formaţiunile politice reprezentate”, precizează Renate Weber.

35 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv