Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: PNL și UDMR își împart ministerele, după eliminarea din cărți a USR / Premierul desemnat Ciucă a obținut susținerea PSD pentru un guvern minoritar / ACTUALITATE: Toți elevii intră în vacanță două săptămâni / Masca, obligatorie peste tot / Certificat verde obligatoriu la serviciu / Carantină de noapte pentru nevaccinați / 

Breaking News:

Avocatul Poporului: Este neconstituțională suspendarea prin ordin de ministru a internărilor și operațiilor

Avocatul Poporului, Renate Weber, avertizează, miercuri, că suspendarea internărilor și a intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice, prin ordin de ministru, este neconstituțională.
 
 
Renate Weber s-a sesizat din oficiu, după ce şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat luni că va fi emis un ordin în acest sens.
 
Până acum însă, niciun Ordin al ministrului Sănătăţii sau al şefului DSU nu a fost publicat în Monitorul Oficial sau pe site-urile celor două instituţii.

„Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat”, transmite Avocatul Poporului.

Instituția apreciază că, în situaţia în care suspendarea internărilor se va face prin act administrativ (ordin) emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) sau prin ordin al ministrului sănătăţii, acest lucru este “neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat : “Or, Constituţia României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale (ex. Decizia nr. 457/2020).
 
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv