Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

COVID-19: Restricții ridicate parțial în București, de luni, 25 ianuarie / Decizia a fost luată de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă / Rata de infectare cu COVID-19 a scăzut sub 3%, pentru a treia zi consecutiv /   

Breaking News:
 
Vezi proiectele de management ale noului președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dar și pe cel al vicepreședintelui Florin Deac...

Bogdan Mateescu, ales șef la CSM: „Secţia specială, aşa cum este organizată astăzi, nu este eficientă”

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales, joi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorul Florin Deac va fi noul vicepreședinte, ambii urmând a-și prelua fincțiile începând din anul 2021.

(Vezi proiectele de management ale lui Mateescu și Deac, la finalul articolului).

Întrebat de jurnaliști dacă mai susţine desfiinţarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), Mateescu a răspuns:

„Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă. Împreună, în schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii noştri, în crearea unei propuneri corespunzătoare va trebui să găsim o soluţie astfel încât drepturile şi libertăţile şi independenţa judecătorului să fie respectate, însă, în acelaşi timp, să asigurăm eficienţa sub aspectul tragerii la răspundere penală şi a magistraţilor care greşesc”.

Despre noua funcție, pentru care a obținut din martea membrilor CSM 13 voturi „pentru”, 3 împotrivă iar două nule, Bogdan Mateescu a spus:

„Este o onoare şi o imensă responsabilitate pentru mine, mai ales în condiţiile în care ne aşteaptă un an extraordinar de dificil, în contextul destul de dificil în care ne aflăm şi în contextul modificării legilor Justiţiei. Vreau să asigur magistratura că în CSM va avea în continuare un sprijin. Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale. În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe toţi, inclusiv societatea în ansamblul ei, că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate şi că vă rog pe toţi cei care ne urmăriţi să veniţi cu sprijin şi înţelegere către puterea judecătorească pentru că ea reprezintă ultimul bastion şi cel mai important al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale dumneavoastră”.

Procurorul Florin Deac a fost ales vicepreședinte al CSM cu 13 voturi ‘„pentru” şi 5 „împotrivă”.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Download (PDF, 696KB)

Download (PDF, 1.18MB)

15 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv