Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

UPDATE! Cauțiune uriașă pentru Ghiță: 13 milioane de euro

Eșecul DNA de a-l reține și aresta preventiv pe deputatul Sebi Ghiță – salvat, ieri, de mai mult de jumătate din colegii săi din Camera Deputaților – a fost contracarat, joi, cu o cauțiune pe o sumă uriașă: 13 milioane de euro.

ghita
Ghiță in timpul șantajului de la Tribuna Camerei Deputaților

Ghiță n-are nicio scuză să nu plătească: este multimilionar de la 23 de ani și și-a permis să acorde un împrumut de peste 90 de milioane de euro.

Fericitul este Alexandru Iacobescu, patronul România TV, căruia Sebastian Ghiţă i-a împrumutat în nume personal, potrivit declaraţiei sale de avere depusă în iunie 2014 la Camera Deputaţilor, 90.300.000 de euro şi 4.000.000 de dolari.

Ghiță are la dispoziție o săptămână să depună cauțiunea. În caz contrar, nu se știe exact ce se va întâmpla, pentru că DNA nu îl poate reține și nici obține mandat de arestare pentru el.

O săptămână

”Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești – cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani – declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României – Camera Deputaților) ori va constitui o garanție reală mobiliară sau imobiliare în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție”, precizează DNA.

Măsura a fost dispusă ”în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, având în vedere natura infracțiunilor, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ghiță trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței/domiciliului;

c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de inculpații din prezenta cauză și de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu se deplaseze la sediile unor societăți anume menționate în ordonanță, să nu se apropie de angajații acelor societăți și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale;

g) să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar, precum și la martorii audiați în cauză, precizați la punctul 2 lit. e din prezenta ordonanță.

h) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

”Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai spune DNA, fără a preciza însă cum va reuși să pună în aplicare acest lucru.

Complicii, după gratii

În acest al treilea dosar, complicii lui Ghiță – nume grele, printre care Constantin Ispas, fostul șef al DGA Prahova și Liviu Tudose, procurorul-şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au fost arestați preventiv în 25 martie.

Vezi AICI detalii din dosar

DNA s-ar baza pe 5 denunțuri, 35 de martori și martori cu identitate protejată, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul său.

Printre denunțători s-ar număra foști apropiați ai lui Ghiță: Răzvan Alexe, Marcel Păvăleanu, șeful Serviciului Rutier Prahova, dar și afaceristul Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, care susține că ar fi fost șantajat de Ghiță prin intermediul Realitatea TV.

Sebi Ghiţă este acuzat de:

  • două infracţiuni de dare de mită
  • două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii
  • şantaj
  • cumpărare de influenţă
  • conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Roata vieții

Culmea este că Sebi Ghiță riscă să intre în închisoare pentru șantaj, după ce a reușit să-l bage la pușcărie pe Sorin Ovidiu Vîntu, pentru un an, denunțându-l cu aceeași infracțiune.

Ghiță a mai scăpat o dată: în 13 mai 2014, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a depus la Parchetul General, plângere penală împotriva lui, acuzându-l că l-a ameninţat cu moartea. „Aici am o plângere penală împotriva numitului Sebastian Ghiță, deputat, care acum o săptămână m-a sunat şi m-a ameninţat la telefon într-un mod josnic şi ruşinos. M-a ameninţat inclusiv cu moartea, adică o chestiune, în opinia mea, foarte gravă şi, din această perspectivă, cred că este de datoria mea să dăm un semnal în această ţară că cu astfel de securisme şi cu astfel de comportament mergem mai departe. Este mare păcat că un deputat în România, în Europa, ameninţă cu moartea un primar de sector”, a declarat Negoiţă.

Cei doi erau la acea vreme colegi de partid în PSD dar făceau parte din tabere diferite: Negoiţă „juca” pentru Vanghelie iar Ghiţă era în „liga” lui Ponta.

După 3 zile, Parchetul General a anunțat că începe urmărirea penală cu privire la fapta sesizată şi că va face audieri, însă în 8 iulie a clasat dosarul. Procurorul general de atunci, Tiberiu Nițu, a declarat că nu există probe care să dovedească fapta sesizată.

Încă două dosare

Amintim că Ghiță mai are două dosare penale la DNA: primul i-a fost deschis în februare 2015, pentru sprijinirea grupului infracțional organizat din care face parte și Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Al doilea dosar datează din 7 iulie 2015, pentru mai multe fapte de corupție, printre care și spălare de bani, în dosarul primarului Iulian Bădescu, arestat preventiv. 

43 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv