Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Legea privind reducerea vechimii pentru angajarea procurorilor anticorupție și antimafia este neconstituțională, a decis CCR, cu scorul de 5-3 voturi

CCR a admis contestația șefei ÎCCJ: Nu permite angajarea la DNA și DIICOT a procurorilor cu vechime de 7 ani, ci de 10 ani

Curtea Constituțiopnală a României (CCR) a admis, miercuri, președintelui ÎCCJ, Corina Corbu, și nu permite angajarea procurorilor cu vechime mai mică de 10 ani.

Astfel, Curtea  a declarat neconstituțională legea care scădea la 7 ani vechimea necesară procurorilor DNA și DIICOT. 

Nu au contat argumentele șefilor DNA și DIICOT că au lipsă mare de personal. La DNA sunt neocupate 20% din posturi, iar la DIICOT circa 50 de posturi, iar alți 50 de procurori au vârsta de pensionare.

Scorul la vot a fost de 5-3, iar judecătorii care au votat împotrivă fiind Livia Stanciu, Daniel Morar și Simina Tănăsescu.

Raportor al CCR a fost Gheorghe „Giani” Stan, fostul șef al Secției speciale de anchetare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Corina Corbu, președintele ÎCCJ

„Vechimea efectivă în funcție pentru aceste numiri (la DNA și DIICOT – n.red.) trebuie să fie cel puțin aceeași cu cea necesară pentru accederea în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul CCR.

Astfel, după decizia CCR, vechimea necesară este de 10 ani, plus alți 2 de formare la INM.

Cu majoritate de voturi, Curtea „a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că ispoziţiile art. II din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale”.

„Legiuitorului îi revine obligaţia de a pune de acord soluţia legislativă constatată ca fiind neconstituţională cu decizia Curţii Constituţionale, sens în care urmează să modifice condiţiile de vechime stabilite prin art. II (cu referire la art. 79 ind. 1 alin. (3) şi art. 87 alin. (2) din Legea nr. 304/2004) şi să le coreleze cu art. 44 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) din Legea nr.303/2004. Soluţia Curţii Constituţionale consolidează poziţia instituţională a celor două direcţii specializate, valorificând specializarea, calificarea şi experienţa procurorilor”, precizează judecătorii CCR.

Tot miercuri, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în ansamblul său, este constituţională în raport cu criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate. 

Download (PDF, 191KB)

26 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv