Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Amânări pe bandă la CCR, până pe 13 ianuarie 2021 /  Pronunțarea pentru terenul de la Romexpo, majorarea salariilor profesorilor și a pensiilor, la anul / 

Breaking News:
 
Rămâne valabil cumulul pensiei cu salariul de la stat, primit chiar și de unii judecători ai CCR

CCR a admis cumulul pensiei cu salariul de la stat, cerut de PSD

Liber la cumulul pensiei cu salariul de la stat: Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, contestația PSD pe Legea de modificare a OUG 114, pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în decembrie anul trecut.

Legea cuprindea și prevederea privind interzicerea cumulării acestor venituri  de la stat.

Guvernul Orban se aștepta la acest lucru, astfel că nu a mai introdus interzicerea în OUG nr. 1/2020, care a reluat în mare parte prevederile din legea pentru care își angajase răspunderea.

PSD susține în sesizarea depusă la CCR că este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate, astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă.

În ce privește conținutul proiectului pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea, PSD susține că interdicția cumulului ar trebui să nu conțină excepții deoarece s-ar încălca egalitatea cetățenilor în fața legii.

În plus, unii cetățeni ar fi puși să aleagă între pensie și salariu, fapt ce reprezintă o alegere forțată între două drepturi care îi sunt garantate prin legea fundamentală: dreptul la muncă și dreptul la pensie.

„Interzicerea cumulului pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională desfășurată în cadrul autorităților și instituțiilor publice, și corelativ, se impune obligația persoanelor aflate în situația menționată de a opta pentru pensie ori pentru veniturile realizate din activitatea profesională, altfel spus, de a renunța la pensie continuându-și activitatea profesională sau de a înceta activitatea profesională aducătoare de venituri și de a-și conserva pensia, limitează atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, cat și dreptul la munca consacrat prin art. 41 din legea fundamentală, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 82, Partea I, din 15 ianuarie 2009”, se arată în contestația PSD.

2K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv