Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Curtea Constituțională, de partea infractorilor...

CCR a declarat constituțională legea lui „Mitralieră” care îi scapă de închisoare pe evazioniști

CCR a declarat constituțională, miercuri, legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu „Mitralieră” și adoptată de majoritatea parlamentară chiar în ultima ședință de plen din mandatul trecut, prin care sunt salvați de închisoare evazioniștii cu un prejudiciu de până la 100.000 de euro, dacă îl care achită integral.

Curtea Constituţională a României a respins, astfel, ca neîntemeiate, contestațiile depuse la finalul anului trecut.

„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”, a transmis CCR, printr-un comunicat de presă.

Inițial, proiectul de lege a mai fost adoptat de Parlament, în decembrie 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, pe vremea când Liviu Dragnea era liderul social-democraților.
 
Legea a fost atacată la CCR, care a acceptat obiecţiile şi a declarat-o neconstituţională în ansamblul său.
 
La reexaminarea legii însă, deputaţii PSD au adoptat unele amendamente și au introdus pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Legea mai spune că dacă inculpații pentru evaziune fiscală dau și 20% în plus față de prejudiciul creat, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Proiectul de lege prevede:
  • art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
  • În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
  • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).
Deputatul „Mitralieră” – care a fost exclus din PSD și nu a mai prins loc în viitorul Parlament -, a argumentat: „Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt, și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului”.
587 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv