Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Pensiile speciale pentru baronii locali rămân valabile, din 2021, după ce Guvernul Orban doar a amânat acordarea lor

CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului pe Codul Administrativ adoptat de Dăncilă prin OUG 57/2019

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, pe Codul Administrativ ce stabilește, printre altele, pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (CJ).

Astfel, este constituțional Codul Administrativ aprobat de Guvernul Dăncilă prin OUG 57/2019, după ce o lege în acest sens, adoptată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, a fost declarată neconstituțională, iar Parlamentul avea la dispoziție 45 de zile să o corecteze dar nu a făcut-o.

În aceste condiții, pensiile speciale pentru baronii locali rămân valabile și vor fi aplicate din 2021, după ce Guvernul Orban doar a amânat acordarea lor, prin OUG 1/2020.

Renate Weber – fost membru PNL, migrat la ALDE – a fost aleasă în vara anului trecut Avocat al Poporului. Ea a atacat la CCR Codul Administrativ, a doar două zile după ce Tăriceanu a rupt alianța PSD-ALDE:

ALDE mai aplică o lovitură PSD: Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la CCR Codul Administrativ

Avocatul Poporului nu a atacat însă pensiile speciale și alte prevederi scandaloase din ordonanța adoptată de fostul premier PSD Viorica Dăncilă la presiunea baronilor locali. 

Drept urmare, la finalul săptămânii trecute, senatoarea USR Florina Presadă a trimis Curții Constituționale o serie de observații în acest sens.

Florina Presadă, senator USR

”Am intervenit ca Amicus Curiae pe lângă Curtea Constituțională a României în cazul sesizării formulate de către Avocatul Poporului cu excepția de neconstituționalitate privind Codul Administrativ. De ce? Avocatul Poporului nu inclusese în sesizarea sa articole care sunt potențial neconstituționale, așa că am vrut să ofer CCR ocazia să se pronunțe pe marginea lor”, a scris Florina Presadă, pe Facebook.

O primă observație a acesteia este legată de faptul că în Codul Administrativ este eliminată pentru membrii Guvernului care-și pierd funcția din motive de incompatibilitate interdicția de a ocupa o funcție similară pe o durată de trei ani. În plus, este eliminată posibilitatea demiterii unui membru al Guvernului în cazul în care averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă. ”O astfel de omisiune în reglementare echivalează cu eliminarea unui standard de integritate pentru membrii Guvernului, făcând posibil ca un membru al Guvernului a cărui avere a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, să își poată continua activitatea”, susține senatorul USR.

În al doilea rând, Presadă reclamă introducerea unei prevederi care îl obligă pe președintele României să răspundă în maximum 10 zile la propunerea premierului de numire a unui nou ministru, fapt ce ar contraveni unei decizii anterioare a CCR.

Senatorul contestă și constituționalitatea pensiilor speciale pentru primari citând pe larg din decizia CCR pe această temă din 2016 unde se spunea, printre altele, că ”aleşii locali nu reprezintă o categorie socio-profesională care să urmărească dezvoltarea unei cariere ca ales local, ci ei sunt aleşi în cadrul unităţii administrativ-teritoriale respective pentru a gestiona problemele comunităţii locale. Alegerea este o opţiune a electoratului, şi nu a persoanei care candidează, ceea ce înseamnă că alegerea nu ţine de resortul subiectiv al acesteia din urmă.”

Alte prevederi constestate de Presadă se referă la majoritățile cu care se iau deciziile privind administrarea patrimoniului în consiliile locale, procedura de avizare a proiectelor de hotărâre de consiliu local și numirea conducerii autorităților administrative autonome.

Pensiile speciale și infractori în Guvern, printre prevederile scandaloase

Una dintre prevederile scandaloase ale Codului Administrativ este înfiinţarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de aleşi locali (indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vice-preşedinţi de consilii judeţene).

Altă prevedere, aprobată de Guvernul Dăncilă și cu acordul tuturor președinților de consilii județene ale PNL, este alegerea acestora într-un singur tur de scrutin.

De asemenea, președintele Iohannis nu mai poate refuza decât o singură dată propunerile de noi miniștri, el având la dispoziție numai 10 zile pentru aceasta.

Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, cu pensiile speciale pentru baronii locali și cu noile reguli de acceptare a miniștrilor de către Iohannis, a intrat în vigoare

În plus, Guvernul Dăncilă a decis că pot fi membri ai Guvernului și persoanele condamnate penal, pentru care a intervenit reabilitarea.

Totodată, Codul Administrativ a transferat răspunderea de la primari către funcționarii publici.

O altă prevedere este aceea prin care o majoritate simplă va putea decide dacă primăria vinde din patrimoniu și cu cât va vinde.

Gabriela Firea a răsturnat, astfel, decizia definitivă a Curții de apel București care a desființat cele 22 de companii municipale ale Primăriei București.

158 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv