Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Litoralul pentu toţi – ediția 2022 începe cu prețuri de la 34 de lei/noapte/persoană / 

Breaking News:

Corlăţean, 9 ani șef al comisiei Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Senatorul Titus Corlăţean a fost desemnat preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, informează, joi, Senatul.

Alegerea a avut loc în cadrul primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, eveniment care se desfăşoară la Strasbourg şi online, în perioada 24 – 28 ianuarie.

„Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievării şi examinării fiecăruia dintre cei trei candidaţi prezentaţi de statele membre ale Consiliului Europei pe lista naţională pentru funcţia de judecător la CEDO. În urma procesului de evaluare a candidaţilor şi audierii acestora, membrii comisiei au o ultimă dezbatere, cu uşile închise, şi decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru îndeplinirea responsabilităţii de judecător la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunării, în baza căreia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul la CEDO din lista de trei candidaţi a statului respectiv”, se arată în comunicatul Senatului.

Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Convenţie “judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputaţie morală şi trebuie să întrunească cerinţele exercitării unor înalte funcţii judiciare sau să fie jurisconsulţi cu o competenţă recunoscută”.

Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO are o componenţă restrânsă, fiind alcătuită din 20 de membri titulari şi 20 de membri supleanţi, cu un nivel ridicat de competenţă şi experienţă în domeniul juridic, fiind desemnaţi de Biroul APCE în baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunării, precizează comunicatul citat.

21 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv