Judecătoria Sectorului 5 a respins, marți, cererea de eliberare condiționată depusă de Dan Voiculescu, care execută o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru spălare de bani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări alimentare (ICA).
Judecătorul a mai decis că Dan Voiculescu poate depune o nouă cerere de eliberare condiționată peste 9 luni, respectiv pe 24 septembrie 2017.
Decizia nu este definitivă, iar Dan Voiculescu poate face contestație în termen de 3 zile de la comunicare.
Voiculescu a cerut eliberarea condiționată invocând că a realizat 11 lucrări științifice în 12 luni, însă procurorul de ședință a demonstrat că acestea nu a fost scrise de le, deoarece manuscrisele nu conțin ștersături sau adăugiri.
“Lucrările acelea fie nu au fost scrise de el, fie nu au fost scrise în penitenciar. De unde a avut puterea fizică să scrie 11 lucrări în 12 luni? Pentru fiecare lucrare, petentul (Dan Voiculescu — n.r.) a semnat un angajament, în care s-a obligat să respecte programul de lucru, însă acest program nu există. Nu există nici tabele de pontaj. Dan Voiculescu a folosit 12 ore pentru a scrie o lucrare de 180 de pagini. O altă lucrare de 220 de pagini a fost scrisă în 25 de ore. Altă lucrare a fost redactată în 2 ore. Dacă aș însuma lucrările lui Dan Voiculescu, ies 72 de ore pentru a scrie peste 2.000 de pagini, adică o pagină la 2 minute, ceea ce este imposibil”, a declarat procurorul DNA.
Totodată, în raportul întocmit de Penitenciarul Rahova se stipulează că Dan Voiculescu a participat la 13 cursuri și seminarii, însă el nu a finalizat acele cursuri și nici nu a fost recompensat cu credite, ceea ce demonstrează că el nu le-a acordat suficientă atenție.
În plus, la pagina 156 din lucrarea “A patra putere”, voiculescu arată că “pagubele produse prin fapte de corupție trebuie recuperate și că trebuie modificată legislația pentru ca cei corupți să nu beneficieze de grațiere și prescripție”. “De asemenea, trebuie plătit prejudiciul înainte de a se dispune eliberarea din închisoare. Dan Voiculescu se contrazice astăzi când cere eliberarea condiționată, deoarece el nu a plătit prejudiciul”, a mai declarat procurorul DNA.
Avocatul inculpatului, Florian Surghie, a arătat însă că o comisie de la Penitenciarul Rahova a amânat cu 10 luni discutarea eliberării lui Dan Voiculescu pe motiv că nu a fost atins scopul pedepsei, însă aceeași comisie a confirmat că fostul senator a îndeplinit fracția de o treime din pedeapsă necesară pentru a cere eliberarea condiționată.
Fracția este compusă din zilele efectiv executate în închisoare, la care se adaugă 330 de zile ca urmare a redactării a 11 lucrări științifice, precum și 49 de zile reprezentând munca depusă în penitenciar.
Florin Surghie a precizat că Dan Voiculescu a avut un comportament bun în detenție, a participat la cursuri și seminarii, nu a fost sancționat, a cooperat cu personalul din penitenciar și a dat dovezi temeinice de îndreptare.
“Nimeni nu poate să pună în discuție pregătirea academică a profesorului Dan Voiculescu. Din 1987 până în 2014, când a fost încarcerat, Dan Voiculescu a redactat 27 de lucrări și a primit un premiu din partea Academiei Române”, a adăugat Florin Surghie.
Dan Voiculescu se afă în închisoare din 8 august 2014, după ce Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare.
Instanța a dispus atunci și confiscarea mai multor proprietăți, terenuri și imobile aparținând lui Dan Voiculescu, dar care nu au fost valorificate nici până astăzi în totalitate