Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Toți cei 14 inculpați din dosarul „fabricii de permise false” din Suceava au fost arestați preventiv /

Breaking News:
 

DNA: 8 șefi de la Romsilva Bacău, trimişi în judecată pentru mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au trimis în judecată, joi, opt șefi de la Romsilva Bacău, pentru infracțiunea de luare de mită, și un contabil al unei firme, pentru complicitate la dare de mită.

Cei șapte șpăgari se află în arest la domiciliu:

  • Aurel Pâslaru, la data faptei şeful Ocolului Silvic Comăneşti (Bacău) din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva;
  • Sorin-Velu Comăneci, la data faptei şef district I Asău;
  • Constantin Ştefancu, la data faptei şef district III Nogea;
  • Liviu Corbu, la data faptei şef district VI Ghimeş-Palanca;
  • Costel Colpoş, şef district V Camenca;
  • Janos Olteanu, la data faptei şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Adrian Leaşcu, la data faptei şef district V Camenca din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti Bacău, tot pentru luare de mită, şi un contabil al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

Procurorii notează în rechizitoriu că, în perioada 2015 – 2020, primii şapte inculpaţi ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani (în total 4.526.850 lei) în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) şi pentru a deconta facturile fiscale emise de către firma respectivă.

În acest context, ei ar fi pretins şi primit sume de bani, respectiv Aurel Pâslaru ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea respectivă pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi ar fi primit suma totală de 210.000 lei.

La data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce ar reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018.

„Ceilalţi şase inculpaţi ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit). Concret, inculpatul Olteanu Janos ar fi primit suma de 1.595.300 lei, Comăneci Sorin-Velu ar fi primit suma de 980.300 lei, inculpatul Ştefancu Constantin – suma de 969.100 lei, inculpatul Corbu Liviu – suma de 392.800 lei, inculpatul Colpoş Costel – suma de 315.600 lei, iar Leaşcu Adrian – 63.750 lei”, se precizează în comunicat.

Potrivit DNA, independent de activitatea infracţională descrisă mai sus, la data de 18 martie, Janos Olteanu ar fi pretins de la unul dintre oamenii de afaceri suma de 10.000 lei, reprezentând contravaloarea a 90 de metri cubi masă lemnoasă.

„Banii respectivi ar fi fost pretinşi de inculpat în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, respectiv inventarierea şi marcarea unor arbori ce urmau să fie tăiaţi”, menţionează procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

78 Shares