Cercetări fără final după 1 an și 8 luni. Actualul ministru al Transporturilor, pus de Dragnea, l-a recuperat pe Neaga, pentru “calitățile “manageriale care au dus la demolarea unei porțiuni din Autostrada Orăștie – Sibiu!
Procurorii DNA au prelungit, joi, măsura controlului judiciar dispusă în urmă cu un an și 8 luni pentru Narcis Neaga, fostul director al CNADNR (actuala CNAIR) în timpul Guvernului Ponta.
Neaga este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu contractul privind Autostrada Sibiu – Orăștie, din care CNAIR a fost nevoită să reconstruiască o porțiune de circa 300 de metri care s-au deteriorat pe Lotul 3.
În decembrie 2015, Narcis Neaga a fost pus sub control judiciar de DNA, fiind stabilită o cauțiune de 300.000 lei.
Procurorii susțin că, în 15 mai 2014, Narcis Neaga a suspendat abuziv un contract de servicii privind supervizarea lucrărilor la autostrada Orăștie – Sibiu și a plăților aferente acestuia, “cu încălcarea dispozițiilor contractuale, a condițiilor FIDIC (Federația Internațională a Inginerilor Consultanți) și a dispozițiilor legale”.
Peste 3,1 milioane lei, plătiți de la bugetul de stat și nu din fonduri europene
Astfel, Neaga a desemnat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pentru a superviza lucrările de construcție a autostrăzii și a îndeplini obligațiile contractuale în perioada de desfășurare a contractelor de lucrări privind ”Proiectare și execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3: km 43+855 — km 65+965′, ”Proiectare și execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3: km 65+965 – km 82+070″.
“Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiții nelegale și a refuzat plata facturii emise de către liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și, pe cale de consecință, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, printr-o Sentință arbitrală, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a admis în parte cererea formulată de liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum și a penalităților de întârziere, calculate de la 15 mai 2014 până la 23 decembrie 2014, data înregistrării cererii arbitrale”, precizează procurorii DNA.
Toate aceste acțiuni au avut drept consecință directă plata, de la bugetul de stat (și nu din fondul de coeziune), către liderul asocierii căreia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de peste 3,1 milioane lei (reprezentând prețul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 – decembrie 2013), a penalităților aferente, precum și plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendării contractului de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov).
Constructorul a fost favorizat, deși supervizorul suspendat constatase deficiențe în execuția lucrărilor
“Prin suspendarea și respectiv rezilierea contractului de supervizare, a fost favorizat antreprenorul (societatea executantă a lucrărilor de construcție) care, în acest mod, a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare. Mai mult, prin suspendarea contractului și înlocuirea inginerului FIDIC (a supervizorului) cu încălcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului și nepreluarea documentelor de la supervizorul inițial, noul supervizor desemnat a fost pus în imposibilitatea urmăririi lucrărilor”, au constatat anchetatorii.
“Faptul că după suspendarea contractului de supervizare, într-o perioadă scurtă, au fost găsite soluții pentru închiderea neconformităților și aprobarea la plată a lucrărilor, denotă că scopul suspendării contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontării unor lucrări neconforme”, precizează DNA.