Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Dosarul „10 august”: Foştii şefi ai Jandarmeriei, repuşi sub urmărire penală

Foştii şefi ai Jandarmeriei, unii dintre ei acum pensionari de lux, au fost repuşi sub urmărire penală, de procurorii Secţiei Militare a Parchetului General, în dosarul privind protestul din 10 august 2018.

Este vorba despre colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul (r) Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii, 

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul represiunii, fusese promovat ulterior de Carmen Dan în funcția de șef al Jandarmeriei București

Potrivit unui comunicat al Comunității Declic, ancheta în dosarul „10 august” a fost reluată de către procurorii militari, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obţinut în instanţă redeschiderea dosarului închis iniţial de DIICOT.

Sebastian Cucoș

Declic susţine că foştii şefi ai Jandarmeriei au fost deja citaţi la Parchet şi puşi sub urmărire penală pentru „intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari paşnici au fost bătuţi şi gazaţi”.

Ionuț Sindile, pensionat în septembrie 2020, la 42 de ani

Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals.

„La exact un an de la redeschiderea dosarului, vedem primii paşi concreţi făcuţi în anchetă. Pe lângă punerea sub acuzare a celor care au coordonat violenţele jandarmilor din 10 august, procurorii au început şi audierile martorilor. Ancheta aceasta trebuie să fie un semnal clar că justiţia încă mai funcţionează, dar şi că Jandarmeria nu poate fi folosită ca un instrument de represalii supus politicului. Vinovaţii trebuie să răspundă. Sperăm doar ca cercetările să nu se împotmolească iar”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic. 

În 16 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis definitiv redeschiderea dosarului „10 August”, grație unuia dintre protestatarii agresați. Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a depus plângere și i-a fost acceptată.

CAB a dispus DEFINITIV redeschiderea dosarului „10 August”, grație unuia dintre protestatarii agresați

Decizia pronunţată de judecătorul Ghita Ciprian Alexandru a venit la o lună și jumătate de la sentința Tribunalului București, care hotărâse contrariul.

Tribunalul București a respins DEFINITIV redeschiderea dosarului „10 August

Dosarul fusese clasat în iunie 2020, iar șefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu, a cerut de formă instanței redeschiderea anchetei:

Motivarea judecătoarei confirmă: Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a pus cruce dosarului „10 august”

În urma deciziei CAB, procurorii au redeschis urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române. De asemenea, a fost redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

61 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv