Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Șeful Antimafia a părăsit postul, la două zile după ce i-a cerut președintelui Klaus Iohannis

După DNA și Parchetul General, rămâne și DIICOT fără șef: Felix Bănilă a demisionat

Felix Bănilă, procurorul-șef al DIICOT, a demisionat, miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să plece, luni seara, pentru felul în care a fost gestionat cazul de la Caracal.

Felix Bănilă a fost numit în funcție de președintele Iohannis, fără nicio obiecție, în luna iulie 2018, la propunerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

În prezent, niciunul dintre marile Parchete nu are șef plin.

DNA, decapitată din 9 iulie 2018, când Iohannis a revocat-o pe Kovesi

Astfel, Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, în 9 iulie 2018, din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Kovesi: “Într-un stat de drept, hotărârile CCR trebuie respectate”

Decretul a fost semnat de șeful statului în urma unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR), la sesizarea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

UPDATE! CCR a decis: Kovesi va fi revocată de Tudorel Toader. Iohannis doar semnează
VIDEO. Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare referitor la subordonarea procurorilor
VIDEO. Kovesi, mesaj către procurori: Episodul de azi nu e înfrângere. Modificarea brutală a legilor penale arată că vor protecție

Procedura de numire a unui nou procuror-șef la DNA a eșuat, după ce președintele Klaus Iohannis a respins-o de două ori pe Adina Florea, actualul șef al Secției speciale de anchetare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), înființată prin modificarea Legilor Justiției de către PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR.

În prezent, DNA îl are șef interimar pe fostul adjunct al lui Kovesi, Nistor Călin.

CSM: Nistor Călin va conduce DNA și după ce i se încheie mandatul de adjunct

Kovesi a atacat la CEDO revocarea, precizând că nu i s-a drat dreptul la apărare, în justiție. Ea nu cere despăgubiri de la statul român.

Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac

Recent, Kovesi a fost aleasă procuror-șef al Parchetului European, după ce s-a înscris singură la concurs, iar ulterior a fost susținută la vot de europarlamentarii PNL și USR PLUS (Renew Europe).

Ministerul Public, fără șef din aprilie 2019, după pensionarea procurorului-general

Ministerul Public a rămas și el fără șef, după ce procurorul general Augustin Lazăr s-a pensionat în această primăvară. Tudorel Toader a decis și revocarea acestuia, în toamena lui 2018, însă Lazăr a atacat în instanță hotărârea, iar procesul s-a lungit până când a ieșit la pensie, în luna aprilie 2019.

Toader îi cere lui Iohannis revocarea lui Lazăr și reia solicitarea de numire a Adinei Florea la șefia DNA

Procedura pentru numirea unui nou procuror general al României a fost suspendată de noul ministru Ana Birchall, după ce demersul fusese declanșat de Tudorel Toader și prelungit.

Acum a venit rândul șefului DIICOT să părăsească postul, dar de data aceasa la două zile după ce i-a cerut-o președintele Iohannis.

Iohannis îi cere demisia lui Bănilă de la șefia DIICOT, pentru ancheta de la Caracal în cazul Luizei

Inițial, Felix Bănilă a refuzat să demisioneze, spunând că ar fi un gest laș.

Felix Bănilă nu demisionează de la șefia DIICOT: Ar putea reprezenta expresia unui om laș

Însă, după o discuție de o oră și jumătate cu ministrul Justiției, Ana Bichall (PSD) – pe care premierul Viorica Dăncilă a revocat-o, dar președintele Iohannis nu a semnat decretul, Bănilă s-a răzgândit și a demisionat.

Cum își argumentează Bănilă demisia

“Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;

În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;

Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T.

Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;

Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.

Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal”, și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consideraccept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.

Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.

Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.

Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T.

Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special”.

123 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv