Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Condamnări grele în primă instanță, după 4 ani de judecată la Curtea de Apel București. Dar sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la ÎCCJ, unde mai durează 2 ani până la verdictul final

Elena Udrea, 8 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei lui Băsescu. Nastasia 6 ani, Ioana Băsescu 5 ani

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată, marți, la 8 ani de închisoare, în dosarul finanțării campaniei electorale pentru Traian Băsescu, în anul 2009.

Udrea a primit pedepse pentru toate infracțiunile de care era acuzată, iar instanţa le-a contopit, iar la condamnarea cea mai grea, de 6 ani, a adăugat un spor de 2 ani, astfel că a rezultat o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Nastasia a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare (3 ani pentru instigare la delapidare, 3 ani, respectiv 5 ani pentru 2 infracțiuni de instigare la spălarea banilor, iar la final pedepsele au fost contopite și a rîmas cea mai grea).

Victor Tarhon (fost preşedinte al CJ Tulcea) a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare

Silviu Wagner (fost director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă. Toți cei condamnați pot face apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Amintim că Elena Udrea a revenit în țară în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate după ce fugise în Costa Rica exact înainte de condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. 

Revenirea în țară s-a produs după ce condamnarea i-a fost anulată, după decizia CCR privind constituirea nelegală a completurilor de 5 judecători.

UPDATE! Salvată de pușcărie prin două decizii CCR, fugara Elena Udrea s-a întors în România

Dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din decembrie 2009 a fost trimis în instanță, de procurorii DNA, pe 24 mai 2017.

Au fost deferiți justiției următorii inculpați:

  • fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru instigare la luare de mită (2 fapte)
    și spălare a banilor (5 fapte);
  • fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, pentru  luare de mită;
  • fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, pentru  luare de mită;
  • Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte);
  • Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare;
  • jurnalistul Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În aceeași cauză, în data de 19 decembrie 2018, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Francesco Giovanni-Mario (iubitul de la acea dată a Ioanei Băsescu – n.r.), om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani (2 infracțiuni).

„În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În dosarul trimis la CAB, procurorii acuză că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, sume care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Concret, Elena Udrea este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia să ceară şi să primească aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.

Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului „Schi in România”.
 
Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, arată DNA.
 
În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi – Traian Băsescu, președintele României la acea dată și care candidat pentru al doilea mandat – pe care l-a câștigat.
66 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv