Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Iohannis a promulgat legea care anulează pensiile speciale ale parlamentarilor / POLITICĂ: Parlamentul dezbate în comisii proiectul Legii bugetului pe 2021 / Orban: „Votul final va fi dat marți, 2 martie” / 

Breaking News:
Secția Specială, stăpână peste Direcția Națională Anticorupție!

ÎCCJ a admis retragerea apelului DNA în cazul lui Chiuariu, decisă de Stan de la Secția specială

Instanța Supremă (ÎCCJ) a admis, miercuri, cererea șefului Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan – fost adjunct al șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru –  de retragere a apelului făcut de DNA împotriva achitării în primă instanță – Complatul de 3 judecători – a lui Tudor Chiuariu, în dosarul “Romsilva”, prin care au fost retrocedate ilegal peste 43.000 de hectare de păduri, cu un prejudiciu de 304 milioane euro.

Tudor Chiuariu

Tudor Chiuariu, care a fost ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu, a fost condamnat deja definitv, însă la închisoare cu suspendare, în dosarul Poșta Română. 

Dacă ar fi primit condamnare și în acest dosar, Chiuariu ar fi mers la pușcărie.

Decizia a fost semnată de Gheorghe Stan în data de 10 mai 2019 și este fără precedent, deoarece interferează în activitatea Direcției Naționale Anticorupție.  

Amintim că prejudiciul în acest dosar este colosal: 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea unei suprafețe de teren forestier de 43.227 hectare, retrocedate ilegal lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva, în judeţul Bacău. 
 
În urma decizie CCR din februarie 2016 privind interceptările SRI în dosarele DNA, instanța de fond a anulat toate interceptările din acest dosar.  

Astfel, procesul va continua numai în cazul lui Viorel Hrebenciuc – pentru trafic de influență -, deoarece el a făcut apel față de condamnarea la instanța de fond, după ce și-a recunoscut vinovăția, sperând că va scăpa cu suspendare.

Hrebenciuc și fiul său, condamnați la închisoare alături de Ioan Adam, Paltin Sturdza și Lorand Andras Ordog. Chiuariu a fost ACHITAT!

Sentința la completul de 3 judecători a fost pronunțată în data de 9 mai 2018, cu următoarele condamnări:

  • Viorel Hrebenciuc: 2 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă;
  • Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc: 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
  • fostul deputat Ioan Adam: 2 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă
  • Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov): 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă;
  • Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna: 3 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită
  • Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării): 3 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă;
  • Gabriela Sturdza (Gabriela Rodica Zaharia): 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă;
  • Constantin Bengescu: 2 ani şi 6 luni cu executare, pentru trafic de influenţă;
  • Iosif Kadas, Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel: câte 2 ani şi 6 luni cu executare, pentru cumpărare de influenţă.

Fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva), inculpaţi în dosar, au fost achitaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Achitări au primit și alţi 3 inculpaţi din dosar – Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr și Iulian Durlan.

De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Viorel Hrebenciuc pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor; achitarea lui Ioan Adam pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă; a lui Paltin Gheorghe Sturdza – pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă; achitarea lui Andrei Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infracţional şi spălare a banilor; a lui Lorand Andras Ordog pentru abuz în serviciu şi luare de mită, şi a inculpaţilor Roxana Anca Adam, Constantin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel pentru constituirea unui grup infracţional.

Instanţa de fond i-a obligat la câte 15.000 lei cheltuieli judiciare către stat pe toți cei condamnați.

Magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul româ, prin Ministerul Finanţelor Publice, privind restabilirea situaţiei anterioare pronunţării deciziei civile nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna şi au ridicat măsurile asigurătorii dispuse asupra unor bunuri.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în judecată de DNA Brașov în ianuarie 2015, iar procesul a avut peste 60 de termene de judecată până la pronunțarea unei sentințe la completuld e 3 judecători.

În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, cerând să fie judecaţi prin procedura simplificată. 

222 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv