Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) tergiversează de peste 3 ani ancheta în care fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost pusă sub acuzare de procuroarea Adina Florea în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa, în urma extrădării acestuia pentru a executa condamnarea la închisoare.
Este a doua decizie în acest caz luată de ICCJ, prima, dată anul trecut, nefiind respectată de Secţia specială.
Între timp, procurorul Adina Florea, care a aruncat la coș sentința ÎCCJ, a fost admisă ca inspector la Inspecţia judiciară, în subordinea lui Lucian Netejoru.
Acum, Secţia specială trebuie să ia o decizie până la 1 aprilie 2022 în acest caz: fie să o trimită în judecată pe Kovesi, fie o scoate de sub urmărirea penală şi să claseze dosarul.
„În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Stabileşte termen la data de 01 aprilie 2022 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal. În temeiul art. 488(6) alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică petentei. Fără cale de atac”, se arată în decizia ÎCCJ.
În decembrie 2018, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Acesta susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.