Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

ÎCCJ: „Decizia CCR privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv”. Amnistie pentru infractorii „de lux” Chirica, Pendiuc, Udrea, Ioana Băsescu etc.

Un complet al pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât, marţi, aplicarea retroactivă a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind prescrierea faptelor, pe principiul legii penale mai favorabile.

UPDATE: Asociația Inițiativa pentru Justiție critică decizia Înaltei Curți: „Ne așteptăm să se dispună încetarea procesului penal sau clasarea pentru intervenirea prescripției în mii de cauze, unele extrem de importante aflate încă pe rol. În ceea ce privește cauze definitiv judecate, ÎCCJ a respins ca inadmisibila întrebarea, astfel încât nu se vor repune în discuție soluții de condamnare rămase definitive”.

Instanța Supremă a stabilit că nu au existat cauze de întrerupere a cursului prescripției, cel puțin între iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul penal a fost amendat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022).

Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat.

Totodată, ÎCCJ a stabilit că lipsa prescripției speciale în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă. 

Deja au fost eliberaţi din închisoare 3 condamnaţi definitiv, pe motiv că faptele s-au prescris:

– Bogdan Olteanu (PNL), fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, condamnat definitiv în august 2020 la 5 ani de închisoare, a fost eliberat recent din penitenciar, după ce a executat doar 2 ani.

– Vanessa Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, condamnată la 3 ani de închisoare pentru că a luat mită un milion de euro, a fost eliberată din închisoare după doar cinci luni de detenţie.

– Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, a obţinut suspendarea executării unei pedepse de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.

Alte zeci de dosare aflate pe rolul instanţelor au fost suspendate de la judecată în aşteptarea deciziei ÎCCJ, iar acum urmează, cel mai probabil, să se închidă.

Unul dintre dosare le are ca inculpate pe Ioana Băsescu și Elena Udrea, iar potrivit avocatei acestora. Silvia Uscov, ele vor scăpa de condamnări. Este vorba despre dosarele Hidroelectrica (5 milioane de dolari primiți de Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu) și Finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009. În dosarul Finanțării, Elena Udrea și fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, au fost condamnate în primă instanță la 8 ani pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor, respectiv 5 ani de detenție. La termenul din 8 septembrie, completul de la Înalta Curte care judecă procesul Finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009 a amânat dezbaterile până pe data de 15 decembrie 2022, ca să aștepte decizia ÎCCJ de marți, 25 octombrie.

În prezent, Elena Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, în care a epuizat toate căile de atac. În acest dosar, ea nu a invocat prescrierea faptelor. 

Alți privilegiați sunt:

– Tudor Pendiuc, fost primar PD al municipiului Piteşti, are o condamnare în primă instanţă de 8 ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul se află în apel la Curtea de Apel Bucureşti.

– Mihai Chirica, primarul PNL din Iaşi, a fost trimis în judecată în ianuarie 2021 de DNA pentru abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, fapte săvârşite în anul 2013. Dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe, în final ajungând la Judecătoria Bârlad.

– Nelu Iordache, condamnat în primă instanță la 12 ani şi 6 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. Dosarul se află în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.

– Marin Anton, fost deputat PNL, condamnat în septembrie 2021, în primă instanță, la 5 ani închisoare, fiind acuzat că a primit în anul 2009, pe când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni. Dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti pentru judecarea apelului.

Decizia ÎCCJ

1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Fostul procuror-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, de la asociația de procurori AMASP, a declarat pentru G4media.ro: „Trebuie să știți că modificarea Codurilor din 2014 a redus drastic termenele de prescripție și a îngreunat ancheta penală prin mai multe dispoziții, întârziind soluționarea dosarelor. Toate aceste aspecte, concertate, vor echivala cu un soi de amnistie față de mii de infractori. Problema cea mai gravă va fi că percepția generală va indica drept vinovat tot justiția, ceea ce e neadevărat”.

Ne așteptăm să se dispună încetarea procesului penal prin intervenirea prescripției în numeroase cauze importante aflate încă pe rol”, a declarat pentru G4media.ro și procurorul militar Bogdan Pîrlog de la asociația Inițiativa pentru Justiție.

O normă se bucură de prezumția de constituționalitate, adică de faptul că este în conformitate cu Constituția României, până ce aceasta nu este răsturnată de CCR. Această prezumție a fost răsturnată de CCR în privința unui articol care făcea aplicabilă prescripția specială. Efectul este că atunci când judecătorul ar trebui să aplice norma respectivă, el descoperă că a dispărut. Doar că ea nu a dispărut de la momentul publicării deciziei CCR, ci acest efect se propagă în timp încă de la momentul adoptării ei, considerându-se că niciodată nu a fost adoptată”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv