Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a amânat prin OUG amânarea creșterii alocațiilor / POLITICĂ: Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, marți / POLITICĂ: Votul pentru noul Avocat al Poporului a fost amânat până după decizia CCR din 29 iunie / Fabian Gyula a fost validat deja în comisiile juridice / ANM / Cod Roșu și Portocaliu de caniculă și furtuni în jumătatea de vest a țării / Cod Galben în rest /

Breaking News:
La două zile după adoptarea legii în Parlament

Iohannis a promulgat modificarea Cpp privind motivarea sentinței

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea operată de Parlament în Codul de procedură penală (Cpp) privind termenul de maxim 120 de zile de la sentință pentru motivarea acesteia.

Totodată, noul act normativ prevede că pronunțarea sentinței trebuie să aibă loc într-un termen similar, de maxim 120 de zile, de la încheierea dezbaterilor.

Legea a fost adoptat în procedură de urgență în Parlament, luni, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 7 aprilie, că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Curtea a arătat că redactarea motivării ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Inițiativa de modificare a Cpp a fost depusă în Parlament de PNL și USR PLUS și prevedea ca termenul maxim în care trebuie pronunțată sentința să fie de 90 de zile.

Însă judecătorii au invocat faptul că acesta este unul mult prea strâns și au cerut o perioadă mai mare, de până la 5 luni, pentru pronunțarea deciziei din momentul încheierii dezbaterilor în proces.

Până la urmă, a fost preluată propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de 120 de zile.

În prezent, Cpp prevede că sentința se pronunță în maximum 15 zile de la încheierea deliberărilor, iar motivarea se publică în 30 de zile de la pronunțare.

Numai că rareori se întâmplă acest lucru, existând cazuri în care motivarea a fost publicată după 2 ani.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv