Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

CORONAVIRUS: 118 de decese în România / 445de cazuri noi de infectați, 3.183 în total /357 sunt cadre medicale, 200 numai din Suceava / COVID-19: Testarea a peste 10.000 de bucureșteni se amână / Testele vor veni mai târziu / POLITICĂ: Cele 9 proiecte de legi adoptate de PSD în Senat intră la comisii în Camera Deputaților / Votul final, vineri / 

Breaking News:
 
Președintele îl avertizează pe ministrul Justiției asupra Ordonanței pe care acesta din urmă a pregătit-o pentru anularea sentințelor definitive date de completurile de 5 judecători în ultimii 5 ani

Iohannis: Legea nu acționează retroactiv. Dacă ar fi așa, fiecare guvern ar schimba tot trecutul statului

Președintele Klaus Iohannis a lansat marți un atac virulent la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat Ordonanța de urgență pentru contestația în anulare în cazul sentințelor definitive date de completurile de 5 judecători în ultimii 5 ani.

“Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță, dar după părerea mea, dacă dorește să facă ceea ce a anunțat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională”, a declarat șeful statului la Aachen, Germania.

“Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea, la noi sunt ancorate în Constituţie, şi unul dintre aceste principii, pe care bazează de fapt toată construcţia statului şi toată construcţia statului de drept, este că o lege acţionează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi că dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni şi ar schimba întreg trecutul statului”, a avertizat el.

Iohannis a adăugat că PSD nu face decât să se preocupe de problemele penale ale liderului său, Liviu Dragnea, condamnat în două dosare penale, în ultimul la prima instanță.

“PSD încearcă de când a venit la putere să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii care sunt pur şi simplu neavenite, neconstituţionale şi faptul că se vehiculează în public astfel de idei arată că de fapt PSD-ului nu-i pasă de România, PSD-ului îi pasă de propriii politicieni cu probleme penale şi caută soluţii pentru aceştia. Este regretabilă această evoluţie şi am încă speranţa că inclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi vor renunţa la un astfel de demers care, după părerea mea, nu este posibil”, a insistat Iohannis.

Șeful statului a precizat că există o îngrijorare generală, la nivelul liderilor europeni, cu privire la soarta statului de drept în România.

“Eu îmi doresc stat de drept, românii îşi doresc stat de drept, majoritatea politicienilor îşi doresc stat de drept, doar PSD doreşte ceva special pentru propriii politicieni cu probleme penale şi asta este o mare problemă pe care o avem şi sper să se rezolve”, a mai spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Aachen la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Şeful statului a reprezentat România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene.

535 Shares