Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au restituit vineri Parchetului Militar dosarul Revoluţiei, pe motiv că procurorul care i-a anchetat pe fostul preşedinte Ion Iliescu și pe acoliții lui pentru infracțiuni contra umanității nu a întocmit în mod legal rechizitoriul. Este a doua oară când se întâmplă acest lucru, prima dată întâmpându-se în 2012.
Precizăm că, în 3 august 2022, procurorul general de atunci al României, Gabriela Scutea (care își pregătea al doilea mandat dar nu a mai fost numită de președintele Klaus Iohannis) a ținut să se laude, într-o conferință de presă, cu „performanța” procurorilor de a reface rechizitoriul într-un timp-record de în 5 luni și 15 zile:
„Cercetările efectuate în prezentul dosar penal (11/P/2014) s-au desfăşurat într-un nou cadru procedural. Obiectul prezentei cauze este limitat la conduitele care se subscriu infracţiunilor contra umanităţii, aşa cum sunt acestea definite prin articolul 439 din Codul Penal, întrucât în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun săvârşite în intervalul supus analizei exista autoritate de lucru judecat sau a intervenit prescripţia răspunderii penale. În raport de elementele de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii, de prevederile legislaţiei interne, de prevederile Statutului Curţii Penale Internaţionale şi de particularităţile concrete ale evenimentelor din intervalul 17-30 decembrie 1989, prin prezentul rechizitoriu sunt avute în vedere şi reţinute doar responsabilităţile penale pentru persoanele situate la vârful piramidei decizionale politico-militare ale României, pentru întregul interval menţionat”.
Dosarul a fost tergiversat timp de patru ani între instanţe şi Parchete, cu tertipuri de procedură, iar pe 25 octombrie 2023, instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti – a decis că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal și că trebuie începută judecarea lui Ion Iliescu împreună cu fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare, Iosif Rus, au fost deferiți justiției.
Dosarul Revoluției: După 34 de ani, Iliescu, Voican Voiculescu și Iosif Rus (pensionari speciali) pot fi judecați pentru infracțiuni contra umanității (CAB)
Numai că cei trei acuzaţi au contestat soluţia la Instanța Supremă, iar dosarul a fost repartizat, în decembrie 2023, unui complet cu doi judecători, care însă au avut opinii divergente, iar cazul a fost repus pe rol prin intrarea în complet a judecătoarei Lia Savonea, fosta șefă a CSM. După o lună de dezbateri, completul a decis, anul acesta pe 14 iunie, că există nereguli în rechizitoriu şi a dat termen procurorilor Parchetului Militar să le îndrepte până vineri, 20 septembrie.
Iar cum aceștia nu s-au conformat, Instanţa supremă a decis restituirea dosarului.
„Constată că procurorul nu a respectat obligaţia procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunţată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul ÎCCJ, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2. Dispune restituirea la PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii”, se arată în decizia instanţei care este definitivă.