Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Ministrul Internelor, pe făraș

Kovesi cere aviz pentru urmărirea penală a ministrului Tobă în dosarele DIPI și “Protecția Martorilor”

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, astăzi, aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a ministrului de Interne, Petre Tobă, care a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente atât în dosarul deturnării fondurilor pentru protecția martorilor (11 inculpați trimiși în judecată), cât și a fondurilor operative ale DIPI – în care sunt urmăriți penal 6 foști șefi și 18 funcționari -, dosar disjuns din dosarul “Limuzina”.

petre-toba_1

Dosarul în care a fost decapitată, practic, întreaga conducere a Oficiului Național pentru Protecţia Martorilor (ONPM) în frunte cu Adrian Bărăscu, dar și subalternii lui, a fost trimis în judecată la 1 februarie. 

Dosarul DIPI este abia la faza de urmărire penală, iar în afară de Rareș Văduva, până mai ieri șeful instituției, în dosar mai sunt urmăriți penal alți 5 foști șefi ai DIPI dar și 18 subalterni acuzați de deturnare de fonduri, delapidare, complici la abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Însă acesta este disjuns din alt dosar trimis deja spre judecare, în luna mai, denumit de presă “Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de deturnarea fondurilor operative ale DIPI pentru a-și cumpăra o mașină de lux. Împreună cu el sunt judecați fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, și alți 4 inculpați.

Problemele lui Gabriel Oprea nu se sfârșesc aici: Kovesi a cerut astăzi aviz de la Senat pentru începerea urmăririi penale a acestuia sub acuzația de ucidere din culpă a polițistului Bogdan Gigină din coloana sa oficială.

Numele lui Petre Tobă apărea în rechizitoriul dosarului “Limuzina”, în care procurorii arătau că “în data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne în funcţie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului întocmit în acest sens.Deşi ministrul în funcţie a luat cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind răspunderea materială a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregătire profesională”.

A modificat și un ordin

DNA preciza, totodată, că în 22 ianuarie, din iniţiativa DIPI, Tobă a aprobat modificarea unui ordin de ministru privind fondurile operative ale DIPI.

Prin aceasta, “a încercat să reglementeze situaţia bunurilor date la scădere. Acest ordin este contradictoriu întrucât, pe de o parte, prevede că bunurile IT date surselor pentru procurarea de date şi care nu mai sunt folosite în activităţi informativ-operative nu mai trebuie evidenţiate contabil, dar, pe de altă parte, prevede că trebuie scăzute din contabilitate, în măsura în care nu mai pot fi recuperate”, explicau în rechizitoriu procurorii DNA.

Solicitarea trimisă lui Iohannis

Iată și comunicatul DNA dat publicității astăzi, privind solicitarea de încuviințare a începerii urmăririi penale a lui Tobă:

“În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv TOBĂ PETRE, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Tobă Petre ministru al Afacerilor Interne are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcția Națională Anticorupție se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare, vezi comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative.

Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale).

Totodată, necesitatea declasificării normativelor anterior menţionate are la bază şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Relevant este că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.

Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016).

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”.

6 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv