Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Parlamentul l-a revocat pe Bădălău de la vicepreședinția Curții de Conturi / JUSTIȚIE: Cocoş, Crinuţa Dumitrean, Diacomatu și „Stelu” au scăpat de condamnări / ÎCCJ: Faptele s-au prescris  / CCR se va pronunța în 14 decembrie pe suprataxarea contractelor de muncă part-time / 

Breaking News:
Iohannis degeaba face pe niznaiul: a numit-o procuror-șef la DIICOT pe Giorgiana Hosu, la propunerea lui Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ al Secției pentru procurori a CSM, pe care l-a catalogat „destul de superficial”...

Motivarea judecătoarei confirmă: Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a pus cruce dosarului „10 august”

Cum era de anticipat, redeschiderea dosarului „10 august” clasat de procurorul Doru Stoica a fost blocată chiar de șefa DIICOT de la acea vreme, Giorgiana Hosu, confirmă, în motivarea publicată de judecătoarea Daria Isabela Miheț, de la Tribunalul București, care a respins redeschiderea cauzei. (Vezi document la finalul articolului)

Acest lucru nu scuză, însă, tergiversarea dosarului timp de 6 luni de acest magistrat, cu 4 amânări și termene extrem de lungi.

În solicitarea de reîncepere a urmăririi penale față de foștii șefi ai Jandarmeriei – colonelul Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan și colonelul Cătălin Sindile – precum şi față de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, motivele invocate de Giorgiana Hosu „nu îşi găsesc suportul”, se arată în motivare.

În plus, șefa de atunci a DIICOT nu a transmis Tribunalului București analiza argumentelor părților vătămate.

„Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului observă că, deși procurorul ierarhic superior a infirmat parțial ordonanța de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuși, în ordonanța de redeschidere a urmăririi penale, nu se analizează criticile învederate de părți cu privire la fondul acuzațiilor. În atare situație, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”.

Tribunalul București a respins DEFINITIV redeschiderea dosarului „10 August

„Cât despre lipsa de motivare a ordonanței de clasare, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul ierarhic superior nu argumentează această susținere, ci se rezumă doar a invoca principii directoare care se desprind din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului privind obligația motivării actelor procedurale, fără legătură cu ordonanța informată. În opoziție cu această susținere, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul a respectat obligația de motivare a ordonanței de clasare și a elaborat actul procedural prin indicarea atât a împrejuărărilor de fapt, cât și a temeiurilor de drept”, se mai arată în motivare.

Download (PDF, 506KB)

Amintim că președintele Klaus Iohannis și-a atras un val de critici, după ce i-a transmis pe Facebook actualului ministru al Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență” cum de s-a ajuns în situația ca dosarul „10 august”.

Val de critici la adresa lui Iohannis, din partea internauților, pe tema clasării dosarului „10 August

Iohannis a făcut pe niznaiul, după ce chiar el a numit-o procuror-șef la DIICOT pe Giorgiana Hosu, la propunerea lui Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ al Secției pentru procurori a CSM, pe care l-a catalogat „destul de superficial”.

Dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020, iar la cererea publică a președintelui Klaus Iohannis, șefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu, a cerut infirmarea soluției date de procurorul de caz. S-a dovedit însă, acum, că a fost doar un exercițiu de imagine.

Au urmat contestațiile inculpaților, apoi 4 termene (16 octombrie, 27 noiembrie, 22 ianuarie și 16 februarie) acordate de judecătorul de la TB „pentru a da posibilitate apărătorilor aleşi ai intimaţilor să-şi pregătească apărarea pe excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti, pusă în discuţie de reprezentantul Ministerului Public”.

2 ani și 7 luni de la violențe, niciun vinovat

Cererea de redeschidere a anchetei a fost depusă în instanță ulterior, de fostul procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu – care între timp a demisionat, după condamnarea la închisoare cu suspendare, în primă instanță, a soțului său, Dan Hosu, pentru fapte de corupție.

Redeschiderea dosarului „10 August” este tărăgănată și de ÎCCJ, până va ajunge la Tribunalul București

Redeschiderea urmăririi penale față de șefii Jandarmeriei care au ordonat gazarea și îndepărtarea cu tunuri de apă a protestatarilor pașnici a fost cerută abia după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat public nemulțumit de clasarea dosarului, aprobată tot de ea, în 26 iunie.

Iohannis, despre clasarea dosarului 10 august: Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie

„Personal, mi-aş dori să se cerceteze mai în detaliu aceste lucruri”, a decretat Iohannis, într-o declarație la Palatul Cotroceni.

Redeschiderea dosarului „10 August”. Iohannis: „Am spus că, personal, mi-aş dori să se cerceteze mai în detaliu”
Giorgiana Hosu a „greșit” instanța

Giorgiana Hosu a depus intenționat la CAB cererea de redeschidere parțială a anchetei, după o lună și jumătate de la clasarea anchetei de către un procuror care a și depus imediat solicitarea de pensionare.

Este greu de crezut că un procuror de rang înalt, cum este Giorgiana Hosu – care s-a ocupat personal de dosar, până când președintele Klaus Iohannis a numit-o în funcția de șefă a DIICOT, pe 20 februarie 2020-. nu știa că instanța competentă este Tribunalul București.

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soţul ei a fost condamnat la închisoare

Între timp, colonelul Sebastian Cucoş a depus la CAB o solicitare privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală).

Curtea de Apel a respins ca inadmisibilă solicitarea, dar Cucoș a atacat cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a stabilit însă abia peste o lună, pe 17 septembrie, soluţionarea recursului. Abia atunci dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti – care a amânat  sentința de mai multe ori: pe 16 octombrie și 27 noiembrie 2020, dar și 22 pe 22 ianuarie 2021.

CAB a returnat Tribunalului București dosarul „10 August” să decidă redeschiderea anchetei
Tergiversare. Decizia pe redeschiderea anchetei privind violențele din 10 August, amânată până în 2021

Dacă dosarul va fi redeschis, el va reveni de la DIICOT – unde fusese cerut „pentru studiu”, în iunie 2019 – la Secția Militară de la Parchetul General, care declanșase urmărirea penală a șefilor Jandarmeriei care le-au ordonat subalternilor să pulverizeze în mulțime gaze lacrimogene și să utilizeze tunurile de apă: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile.

DIICOT a clasat dosarul 10 August, la 2 ani de la violențele jandarmilor. Cazan, Cucoș, Sindile scapă de urmărirea penală
Clasarea dosarului 10 August, la loc comanda! De ce se redeschide urmărirea penală faţă de Cucoș, Cazan, Sindile

Aceştia au fost cercetaţi de formă pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, participaţie improprie la purtare abuzivă, la fals intelectual și la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Acum, ei vor putea ieși liniștiți la pensie specială, tineri, atât Cazan, Cucoș, Sindile, cât și judecătorii de la toate instanțele care au pasat dosarul (CAB, ÎCCJ, TB) până după alegerile parlamentare. Procurorul DIICOT Doru Stoica s-a pensionat deja.

44 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv