Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Masca este obligatorie și în București în aer liber / zonele vizate: Centrul Vechi, pieţe, târguri, staţii STB şi peroane CFR Călători/ JUSTIȚIE: Victor Sandu, fost director general la „Apele Române”, reținut de DNA / El este acuzat că a luat mită 1 milion de euro / 

 

Breaking News:
 
Judecătorii și procurorii încă îl protejează pe Iliescu

Niciun condamnat, la 29 de ani de la sângeroasa Mineriadă! Dosarul, returnat de ÎCCJ procurorilor: Rechizitoriul este NUL

Au trecut  29 de ani de la sângeroasa Mineriadă din 13 – 15 iunie 1990, iar dosarul, redeschis în urma unei decizii a CEDO și trimis în judecată în urmă cu fix doi ani, a fost returnat procurorilor militari, de judecătorul Camerei preliminare a Instanței Supreme, care a considerat NUL rechizitoriul.

sursă foto: Ecopolitic

Concret, judecătorul Constantin Epure, de la Camera preliminară, a decis în data de 8 mai – la 2 ani de la primirea dosarului, deși legea prevede un termen de maxim 30 de zile pentru o rezoluție – că rechizitoriul este nul. Astfel, magistratul a anulat toate probele și ordinele de punere sub acuzare a inculpaților.

Mărieș: Judecătorul ne-a ținut un an și jumătate să ne spună că rechizitoriul Mineriadei e de aruncat la gunoi

Decizia judecătorului Epure a venit la două zile după ce procurorul general interimar, Bogdan Licu, i-a primit la discuții pe reprezentanții Asociației 21 decembrie 1989, Asociației 15 noiembrie 1987, Asociației Colectiv GTG 3010, Alianței pentru Combaterea Abuzurilor, Grupului Civic #Rezistența, Fundației ”Gheorghe Ursu”, Asociației Urmașilor Eroilor Martiri din Decembrie 1989, precum și pe cei ai victimelor violențelor jandarmilor din 10 august 2018. 

“Întâlnirea a avut loc la solicitarea acestora, discuțiile purtate având ca obiect soluționarea de către procurorii militari a cauzei denumite generic ”Dosarul Revoluției”, precum și stadiul cercetărilor în dosarul privind represiunea revoltei anticomuniste de la Brașov din 15 noiembrie 1987, ”Dosarul Colectiv” și cel privind incidentele violente din 10 august 2018, cauze aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a precizat un comunicat al Parchetului General.

Infracţiuni contra umanităţii

Dosarul Mineriada a fost redeschis de Parchetul Militar  în februarie 2015, obligat de CEDO, în urma demersurilor Asociaţiei 21 Decembrie, grație președintelui asociației, Doru Mărieș.

În 15 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus introducerea mai multor instituţii, între care Guvern, Jandarmerie, Parchetul General, ministerele de Interne, Finanțe și Apărării, ca părţi responsabile civilmente în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii.

14 inculpați, în frunte cu Iliescu, trimiși în judecată după 28 de ani

Dosarul “Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990” a fost trimis în judecată în iunie 2017, cu 14 inculpați:
 
– Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României;
 
– Petre Roman, fost prim-ministru;
 
– Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru;
Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii;
 
– general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare;
 
– amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne;
 
– Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN;
Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului;
 
– Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”;
 
– Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;
 
– Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor;
 
– general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne;
 
– colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne;
 
– Alexandru Ghinescu, director al IMGB.
 
4 oameni împușcați, 1.388 de răniți, 1.250 arestați și niciun vinovat după 29 de ani!
 
Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. 

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.250.

Doru Mărieș, liderul Asociației 21 Decembrie, a solicitat punerea sechestrului asigurător pe averile lui Iliescu, Roman și Virgil Măgureanu – fostul director al SRI -, însă judecătorii ÎCCJ au respins definitiv cererea.

3K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv