Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Legea privind carantinarea și izolarea intră sâmbătă la vot final / Cazanciuc: „E nevoie de mai multe modificări” / JUSTIȚIE: Magistrații CAB au respins definitiv contestațiile lui Gabriel Oprea / El va fi judecat pentru ucidere din culpă / EXTERNE: Grecia testează toți turiștii / Olanda impune carantinarea românilor /

Breaking News:
 
Promisiune neonorată

Predoiu amână desființarea Secției speciale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susține nu poate fi desființată Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), așa cum a promis PNL în campaniea electorală, încă de la europarlamentare, iar o decizie în privința acestui organism înființat de PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, prin modificarea Legilor Justiției, nu poate fi luată acum.
 
Predoiu spune că vrea să consulte toată suflarea din Justiție – deși asociațiile de magistrați s-au pronunțat deja încă din vară, iar 7 membri CSM au blocat din iulie pînă în octombrie, timp de 7 ședințe, numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției speciale.
 
Cei 7 membri CSM au cerut să se dezbată în Consiliu rapoartele GRECO și MCV în care se oficialii europeni cer desființarea SIIJ, însă Lia Savonea, șefa CSM, a refuzat constant. 
UPDATE! Savonea a eșuat pentru a 7-a oară validarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale

 “Am despărțit în două chestiunile legate de legile justiției, și anume trei măsuri urgente privind prorogarea (amânarea) a intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată a magistraților, a trecerii de la completele de 2 la 3 judecători și a dublării stagiului de învățământ la INM, de la doi la patru ani. Sunt măsuri, din cauze obiective, pe care le-au explicat chiar cei din CSM. Acestea, pe de o parte, pot fi luate urgent, pentru că avem un punct de vedere scris a CSM. Cea de-a doua măsură foarte importantă, legată de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, am spus că nu poate fi luată în acest moment, deci în luna decembrie, pentru că este în curs un proces de consultare a magistraţilor în sistemul judiciar pe care l-a iniţiat Ministerul Justiţiei şi, pe de-o parte, nu avem formal un punct de vedere, un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că încă nici n-am trimis acolo un proiect“, a spus Predoiu, la Digi 24.

”A fost, poate o explicație mai puțin elaborată, care poate a născut atâtea controverse”

Or, noi am spus de la început că atunci când vom lua măsuri care au impact pe sistemul judiciar nu vom proceda așa cum a procedat PSD-ul – fără să întrebe sistemul judiciar, fără dezbatere publică, și vom face întâi aceste consultări. Aici a fost, poate o explicație mai puțin elaborată, care poate a născut atâtea controverse, care, cred eu, între timp s-au lămurit. Dar faptul că vom intra să ‘operăm’ asupra SIIJ, prin acte normative, evident, nu are niciun dubiu. E în programul de guvernare al PNL, a fost reafirmat de către mine la audierile de la Parlament şi repetat de nenumărate ori. Numai că vrem s-o facem ca la carte”, a adăugat el

Întrebat dacă va exista o asumare a răspunderii și pentru Secția specială, Cătălin Predoiu a declarat că este o decizie care se ia la nivel de premier și de foruri de conducere în PNL.
 
În legătură cu declarația sa de săptămâna trecută, că NU poate fi abrogată  Legea recursului compensatoriu, ministrul s-a scuzat că el s-a referit, de fapt, la faptul că nu poate fi dată o ordonanţă de urgenţă.
 
Acum, modificarea se va face prin asumarea răspunderii, așa cum a anunţat premierul Ludovic Orban. 
 
“Am spus că această lege trebuie înlocuită, reticenţa mea a fost legată de ordonanţă de urgenţă, se face, iată, prin asumare de răspundere şi am mai adăugat că ea trebuie însoţită de un pachet de măsuri, pachet de măsuri care va fi aprobat şi de către Guvern. De altfel, parte din aceste măsuri au fost aprobate săptămâna trecută printr-un memorandum prin care guvernul s-a angajat să finanţeze posturi suplimentare de 600 de locuri în sistemul de probaţiune. Urmează şi alte investiţii în sistemul penitenciar astfel încât să îmbunătăţim rapid condiţiile de detenţie şi să eliminăm acest subiect de pe agendă prin rezolvareexplicat Predoiu.
Despre propunerea PSD de abrogare în regim de urgență a recursului compensatoriu, prin vot în Parlament asupra proiectelor inițiate de PNL și USR, ministrul a spus că aceasta “nici nu încurcă, nici nu ajută”.
 
“Este o reacţie a PSD-ului, pus în defensivă, care de bunăvoie n-a procedat la astfel de măsuri timp de aproape doi ani de zile, timp în care parlamentarii PNL, şi ai USR şi ai altor partide, PMP au solicitat sistematic abrogarea sau modificarea parţială a acestei legi. Iată că astăzi mai mult de nevoie cred că PSD-ul în discursul public şi-a schimbat poziţia. Noi ne vedem de drumul nostru, deciziile au fost corecte, se vor aplica etapizat, aşa cum se prevede şi în programul de guvernare şi până la capăt va vedea lumea că ceea ce s-a promis se va face. Nu ne încurcă, nici nu ne ajută, noi ne vedem de drumul nostru şi dacă în acest drum alţii se vor plia sau se vor da la o parte, cu atât mai bine, dar PNL îşi va duce la îndeplinire aceste măsuri”, a afirmat Predoiu.
 
155 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv