Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Iohannis a promulgat legea care anulează pensiile speciale ale parlamentarilor / POLITICĂ: Parlamentul dezbate în comisii proiectul Legii bugetului pe 2021 / Orban: „Votul final va fi dat marți, 2 martie” / 

Breaking News:
Ministrul român al Justiției nu știe dacă sentința instanței din Italia este definitivă, dar se declară „dezamăgit”

Predoiu se declară neputincios: Curtea de Apel Napoli i-a suspendat lui Săvulescu executarea pedepsei

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și-a exprimat „dezamăgirea”, marți, față de decizia Curții de Apel Napoli de suspendare a executării condamnării de 5 ani de închisoare a fugarului Dragoș Săvulescu.

Dragoș Săvulescu

„Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a declarat Predoiu.

Întrebat dacă sentința este definitivă, ministrul a spus: „Nu am această informație dacă decizia Curții de apel Napoli e definitivă sau poate fi apelată, mă voi informa până la proxima conferință de presă. Și în Italia magistrații sunt independenți. Mi-am exprimat această dezamăgire, sunt convins că CSM din Italia va auzi. Nu pot să mă angajez în demersuri de a discuta cu un omolog ce judecă instanțele din țara lui”.

Afaceristul Dragoș Săvulescu a fost dat în urmărire internațională în urmă cu 1 an și ă luni, la o zi după ce, pe 8 februarie 2019, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare.

El a fost condamnat pentru complicitate la savarşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul instrumentat de procurorii DNA privind retrocedarea ilegală de terenuri de pe faleza din Constanța și Mamaia.

În acest dosar se află deja în închisoare personale „ilustre” din PSD:

 • Radu Mazăre – la 9 ani – extrădat din Madagascar, unde fugise înainte de condamnarea definitivă.
 • Nicușor Constantinescu – la 5 ani
 • Cristi Borcea – la 5 ani.

Borcea a fost deja eliberat condiționat, după ce s-a predat imediat și și-a ispățiet pedeapsă. Amintim că el este recidivist și risca o pedeapsă mult mai mare, cdacă nu se preda.

Condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare, Dragoș Săvulescu a “tăiat-o” la Monte Carlo cu 50 de milioane de euro dați de Firea pe Parcul Verdi

Cătălin Predoiu a prezentat, marți, situația la zi a marilor fugari de justiție, condamnați definitiv la închisoare cu executare, dar care și-au găsiut refugiul în alte țări. 

Iată declarațiile:

Extrădări. De la ultima informare s-au procesat 122 de procese, 109 sunt dosare de extrădare activă – România e stat solicitant.

 • Cazul Popoviciu: Mandatul european de arestare emis de CAB, se judecă un apel în Marea Britanie. Azi avem o informare neoficială că procurorii au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. (condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, sentință pronunțată pe 2 august 2017 de ÎCCJ)
 • Alexander Adamescu: Instanța Britanică a dispus predarea lui, urmează soluționarea unei întrebări – procedură particulară din legidlația britanică. Procedura se va desfășura mai rapid, șansele ei sunt destul de mici. E mai degrabă un demers de tergiversare ce pare să nu aibă șanse mari. 
 • Dragoș Săvulescu: Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției.
 • Mario Iorgulescu: procedura pe cale directă între instanțe, nu avem detalii în acest moment
 • Alina Bica: mandat european de arestare, localizată în Italia, procedură pe cale directă între instanțe, instanța italiană nu a transmis oficial detalii. (4 ani de închisoare cu executare, sentință definitivă pronunțată pe 27 noiembrie 2019, după rejudecarea dosarului)
 • Cristian Rizea: Așteptăm procedurile din Republica Moldova. (condamnat pe 18 martie 2019, la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare)
 • Sebastian Ghiță: MJ a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea SUpremă și Curtea de Apel Ploiești. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță.
 • Nu avem nici o informare legată de Daniel Dragomir (fostul locotenent colonel SRI a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare).

Situația mandatelor europene de arestare, prezentată pe larg de Ministerul Justiției:

1. Mandatul european de arestare emis de către Curtea de Apel București, Secția I Penală, cu privire la POPOVICIU Aurel Gabriel. Instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019. Persoana solicitată a formulat apel.

Apelul a fost declarat admisibil, urmând să fie judecat la o dată care nu ne-a fost comunicată încă în mod cert.

Astăzi, 10.11.2020, am primit o informare din partea procurorilor care ne reprezintă în procedura executării mandatului european de arestare împotriva lui Popoviciu.

Cel mai probabil audierile în apel (timp de 5 zile in principiu) vor începe pe 15 martie 2021.

2. Mandatul european de arestare nr. 1 din 6 iunie 2016 emis de emis de Curtea de Apel București cu privire la ADAMESCU Alexander Bogdan, localizat în Marea Britanie.
Instanța britanică a dispus predarea, apelul formulat de către persoana solicitată a fost respins.

Dl. Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri.

3. Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București cu privire la SĂVULESCU Dragoș.

Autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia.

Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea executării pedepsei.

4. Mandatul european de arestare emis de Tribunalul București cu privire la IORGULESCU Gino Mario, localizat în Republica Italiană.

Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Nu avem informații cu privire la stadiul procedurii.

5. Mandatul european de arestare emis cu privire la BICA Alina, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare. Persoana solicitată este localizată în Republica Italiană, procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și instanța italiană.

Nu avem informații cu privire la stadiul procedurii.

Situația cererilor de extrădare

1. Cererea de extrădare formulată cu privire la numitul MORGENSTERN Avraham în vederea punerii în executare mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 34 din 11 august 2017 emis de Tribunalul București, pentru o pedeapsa de 8 ani închisoare.

Sus-numitul este localizat teritoriul Argentinei. Inițial, a fost arestat în vederea extrădării, în prezent este în libertate pe cauțiune.

Ministerul Justiției a formulat și a transmis cererea de extrădare, iar ulterior, potrivit informării parvenite pe cale diplomatica în august 2019, ni s-a adus la cunoștință faptul că, printr-o sentință din 21.11.2018 a fost aprobata extrădarea, dar persoana extrădabilă a declarant recurs la Curtea Suprema de Justiție.

2. Cererea de extrădare adresată autorităților din Republica Moldova, în dosarul privindu-l pe RIZEA Cristian.

Cererea a fost formulată în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 680 din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

31 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv