Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

UPATE! Protest: Tudorel Toader a trimis un secretar de stat la negocieri cu angajații penitenciarelor

Peste 300 de sindicaliști din Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) protestează miercuri, începând cu ora 12.00, în fața Ministerului Justiței, iar ministrul Tudorel Toader, aflat la Strasbourg la dezbaterea din Parlamentul European pe tema statului de drept din România, l-a trimis la negocieri pe secretarul de stat Nicolae Popa.

 
UPDATE: Discuția cu reprezentanții Ministerului Justiției a avut loc imediat după încetarea acțiunii de protest, la ora 15.00, și  s-a axat pe retransmiterea revendicărilor protestatarilor din penitenciare și identificarea unor potențiale soluții pentru stingerea conflictului. Rezultatele discuției urmează a fi prezentate ministrului Tudorel Toader care, în măsura în care se ține de promisiuni, are la îndemână pârghiile necesare pentru rezolvarea acestor situații”, a precizat Sorin Dumitrescu, liderul FSANP.

“Între timp, acțiunile de protest continuă, etapa următoare fiind blocarea activității în penitenciare prin refuzul angajaților de a lucra în condiții improprii. De această dată, momentul acțiunii nu va mai fi anunțat. Depinde, deci, de ministrul Justiției dacă aceste situații extreme vor fi evitate sau nu, oricare ar fi acesta. În lipsa unor măsuri concrete insistăm în solicitarea ca Tudorel Toader să fie demis pentru incompetență”, a adăugat el.

 
“Ieri (marți – n.r.), după ora 19:15, Ministerul Justiției ne-a transmis invitația de a discuta cu secretarul de stat Nicolae Popa revendicările angajaților din penitenciare care protestează, ministrul Tudorel Toader aflându-se în acel moment la Strasbourg. Întâlnirea este programată, în timpul protestului, pentru la ora 15.00″, precizează Sorin Dumitrașcu, liderul FSANP.
 
“Dacă revendicările noastre nu sunt rezolvate, noi continuăm acţiunile în instanţele civile şi penale, am făcut deja public că ministrul Justiţiei are două plângeri penale care sunt în curs de urmărire penală (…), după care vom recurge la blocarea activităţii în anumite penitenciare”, a adăugat Dumitraşcu.
 
Iată ce a mai spus acesta, înainte de intrarea la negocieri:
 
“Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ne minte de mai bine de doi ani. Ne minte că rezolvă problemele din penitenciare, ne minte că modernizează sistemul penitenciar. În continuare condiţiile de lucru sunt improprii, pentru deţinuţi s-a putut face ceva, pentru noi nu. În continuare avem peste 1 milion de ore suplimentare neplătite la nivel penitenciar. În continuare avem o lege a salarizării care ne discriminează în raport cu alte categorii sociale. În continuare domnul ministru ne minte în legătură cu pensiile, personalul din penitenciare este discriminat, anul trecut au scăzut pensiile militare cu peste 30%, pensii de care şi noi beneficiem (…) în continuare nu avem echipamentul necesar, nu avem dotări şi lipsesc cele mai elementare condiţii de lucru (…) nu mai avem bani pentru salarii până la sfârşitul anului şi este un lucru foarte important (…), banii pentru dotări, banii pentru investiţii au fost de asemenea reduşi. (…) pentru aceste motive doresc demiterea ministrului Justiţiei, nu demisia, nu trebuie să fie un act unilateral.
 
Cerem demisia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marian Dobrică. Este ilegal în funcţie de aproape 5 luni, e la a treia împuternicire şi are dreptul doar la două în mod legal.

Ministrul Justiţiei nu s-a ţinut de nicio promisiune. Nu a îmbunătăţit condiţii de lucru, nu a modernizat legislaţia, nu ne-a plătit drepturile pe care ni le datorează (…) personalul din penitenciare nu are dotările de bază.

 
Deţinuţi folosiţi la pază
 

Din cauza deficitului de personal, există deţinuţi folosiţi la pază. O situaţie recentă a arătat că sunt folosiţi peste 300 de deţinuţi la 21 de penitenciare, dacă îmi amintesc corect, acestea sunt cifrele (…) sunt deţinuţi cu toate tipurile de condamnări, avem şi deţinuţi care fac parte din grupări mafiote care sunt incluşi în paza penitenciară, stau într-un post de pază şi teoretic sunt atenţi ca cineva să nu încerce să pătrundă sau să iasă şi să arunce obiecte interzise, să faciliteze evadarea cuiva.

Deţinuţii folosiţi la pază beneficiază de reducerea pedepsei şi de avantaje la obţinerea unor recompense. Deficitul de angajaţi din sistemul penitenciar se ridică la aproape 8.000. Suntem 12.000, iar după standarde ar trebui să fie 20.000.

 
Toţi debutanţii au salariul minim pe economie. Avem aproape 40% dintre colegi care lucrează pe salariul minim pe economie (…) angajaţii care sunt la început de carieră primesc salariul minim pe economie, aici trebuie făcut ceva (…) salariu mediu e undeva la 3.000 de lei net cu norma de hrană”.
 
Sindicaliștii s-au întâlnit miercuri dimineață la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, pentru a se organiza și a-i cere cu acest prilej demisia directorului general împuternicit ilegal Marian Dobrică.

La protest participă membri din cele 32 de sindicate afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și sindicaliști din Confederația Națională Sindicală “Cartel Alfa” și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Lista de revendicări include:

  • condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. In schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
  • plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la ca reacție la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
  • stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior si încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal împuternicit de 4 luni.
  • eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de apărare ordine publica si siguranță națională începând cu octombrie 2018.
  • aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției sa includă si observațiile sindicatelor in proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.
  • încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgenta, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor si militarilor.
  • plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției sa aplice corect prevederea legala obținută in Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate.
“Dacă aceste revendicări nu vor primi un răspuns pozitiv concret, vom continua acțiunile în instanțele civile și penale împotriva ministrului Justiției și vom recurge la blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaților de a lucra în condiții de lucru improprii”, se arată în comunicatul remis redacției.
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv