Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a amânat prin OUG amânarea creșterii alocațiilor / POLITICĂ: Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, marți / POLITICĂ: Votul pentru noul Avocat al Poporului a fost amânat până după decizia CCR din 29 iunie / Fabian Gyula a fost validat deja în comisiile juridice / ANM / Cod Roșu și Portocaliu de caniculă și furtuni în jumătatea de vest a țării / Cod Galben în rest /

Breaking News:
„Pohta” penalilor, consfințită de Iohannis la propunerea lui Predoiu cu girul lui Orban, ne ține în continuare cu mecanism de control pe Justiție din partea Comisiei Europene. Și, atenție! DIICOT nu are de 8 luni șef, după ce Giorgiana Hosu a fost silită să demisioneze în urma condamnării soțului ei pentru corupție

România nu scapă de MCV, deci nu intră în Schengen. Critici de la CE pe numirea șefilor PÎCCJ și DIICOT

România nu scapă de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție, astfel că nu va intra nici anul acesta în Schengen, iar principalii vinovați sunt președintele Klaus Iohannis și fostul ministru al Justiției, cătălin Predoiu (PNL). Între timp, Legile Justiției încă nu au fost corectate, tot din cauza liberalilor.

În cel mai recent Raport MCV, publicat marți, sunt criticate numirile procurorului general, Gabriela Scutea, și a șefului DIICOT, Giorgiana Hosu – care a demisionat între timp, pentru că soțul ei a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, pentru corupție -, în ciuda avizului negativ al CSM.

Și, atenție! DIICOT nu are procuror-șef nici acum, după 8 luni!

Precizăm că Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu au fost numiți în funcție de președintele Iohannis în februarie 2020, în timpul Guvernului Orban, când propunerile au venit de la ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu.

Între timp, noul ministru Stelian Ion (USR PLUS) a fost luat la întrebări de Ludovic Orban, în coaliție, pentru că și-a permis să modifice proiectele lui Predoiu de revizuire a Legilor Justiției și să le trimită la CSM, pe 26 martie a.c., 

Mai precis, ministrul a propus ca numirile procurorilor-șefi ai DNA, DIICOT și cea a procurorului general să nu poată fi făcute fără avizul CSM:

„În cazul emiterii unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției nu poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă, putând declanșa o nouă procedură în urma căreia nu poate fi propusă aceeași persoană pentru care s-a emis aviz negativ”

Conducerea PNL, revoltată că Stelian Ion a modificat proiectele lui Predoiu privind Legile Justiției

Ba, chiar Orban l-a atacat la scenă deschisă pe ministru.

Stelian Ion contraatacă, după acuzațiile lui Orban pe Legile Justiției: Va fi vot în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a sărit și el în sus de supărare, declarând că „atribuțiile președintelui nu trebuie diminuate și, personal, nu sunt de acord cu această variantă”.

În Raportul MCV, Comisia Europeană precizează că, de la ultimul raport MCV din 2019, au fost numiți noi procurori-șefi, dar îngrijorările privind procedura de numire a acestora rămân valabile.

„La începutul lui 2020 una dintre primele acțiuni ale ministrului justiției de atunci a fost să organizeze proecedurile de selecție cu o transparență mai ridicată pentru a numi noi conduceri pentru parchete. Cu toate acestea, deși noul procuror-șef al DNA a fost numit în urma unui aviz pozitiv al CSM, procurorul general și procurorul șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au fost numiți în pofida unui aviz negativ de la CSM”, se arată în document.

Comisia notează, de asemenea, că procurorii Secției pentru procurori a CSM care au votat pentru respingerea candidaților pentru Parchetul General și DIICOT au semnalat că au fost supuși unor presiuni din partea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Experții CE mai scriu  că în 2020 au existat și alte instanțe unde „Ministerul Justiției a ignorat avizul CSM pentru adjuncții șefilor”.

CE așteaptă ca autoritățile române să transpună angajamentele asumate în măsuri concrete, legislative și de altă natură. CE anunță că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă.

Premierul Florin Cîțu se lăuda în luna martie că reprezentanții Comisiei Europene susțin eliminarea MCV la finalul acestui an.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV, arată Comisia Europeană, în comunicatul de presă transmis marți.

 
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv