Senatul a votat, luni, ridicarea imunității ex-PNL-istului Eugen Pîrvulescu, pentru a le permite procurorilor Direcției Naționle Anticorupție (DNA) să efectueze percheziția informatică a acestuia, în dosarul mitei pentru certificatul ORNISS.
Au fost înregistrate 77 de voturi „pentru” şi un vot nul. Votul a fost secret, cu bile.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a precizat că senatorul Pîrvulescu l-a rugat să transmită Senatului că a optat să nu îşi studieze la Comisia juridică, direct sau prin avocat, dosarul întocmit de DNA şi să nu se prezinte în plen sau la comisie pentru că „apărările şi le va face în faţa procurorului şi, eventual, a instanţei de judecată”.
Senatorul ex-PNL Eugen Pîrvulescu, cercetat sub control judiciar într-un nou dosar de corupție (primul se judecă deja la ÎCCJ)
Pîrvulescu a fost pus sub control judiciar în 11 octombrie, împreună cu complicele lui, Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), precum și cu alte două persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că „în cursul anului 2022, persoana acuzată de trafic de influenţă, la instigarea lui Eugen Pîrvulescu şi beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate şi Marian-Cătălin Burcescu, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzată de trafic de influenţă suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS în beneficiul martorului respectiv”.
În 17 octombrie, procurorii DNA l-au audiat ca martor pe actualul director al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu. La ieşirea de la audieri, el a negat că i-ar fi cerut cineva să urgenteze eliberarea unui certificat ORNISS:
„S-au lămurit lucrurile şi acum pentru toată lumea sunt clare. (…) Confuziile au fost făcute din necunoaşterea legii. (…) Faptul că autorizarea la informaţii clasificate nu se poate face decât după numirea în funcţie, la solicitarea expresă a şefului instituţiei angajatoare. Totul se face în nişte termene precise de instituţii cu atribuţii stabilite clar în legislaţia în vigoare. Nu există nicio posibilitate, nici măcar teoretică, de influenţare a verificărilor de securitate, iar avizele se dau în termene legale şi sunt argumentate beton. (…) Secretarul de stat care a apărut fusese verificat şi avea autorizaţie valabilă şi în ziua de azi”.