Birourile permanente al Senatului și și Camerei Deputaților au declanșat procedurile de numire a noilor judecători CCR în locul lui Marian Enache și Varga Attila, cărora le expiră mandatul de 9 ani.
La Senat, for care va numi un judecător în locul lui Marian Enache, termenul de depunere a candidaturilor este 20 iunie. Candidații vor fi audiați de Comisia juridică pe 23 iunie, iar în aceeași zi va fi votul în plenul Senatului.
Mandatul lui Marian Enache de judecător al CCR expiră joi, 12 iulie, dar el va rămâne președinte interimar al Curții începând de miercuri, 11 iunie.
Marian Enache, 3 pensii speciale
Marian Enache va încasa trei pensii speciale, pe două dintre ele primindu-le deja – cea de fost deputat (82.980 lei net) și de de magistrat (679.800 de lei, în anul fiscal 2023, conform ultimei declarații de avere, depuse anul trecut).
Salariul său lunar, brut, de la CCR este de aproape 64.000 de lei. El beneficiază, însă de sporuri (11.769 de lei pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, 2.354 de lei pentru păstrarea confidențialității și 1.500 de lei pentru condiții de muncă vătămătoare), precum și de bani de chirie, diurnă și transport.
La Camera Deputaților, Biroul permanent a decis ca termenul pentru depunerea propunerilor pentru noul judecător CCR să fie 23 iunie, ora 16:00, iar termenul pentru întocmirea raportului, de către Comisia juridică, să fie 24 iunie. Pe 25 iunie va avea loc votul în plenul Camerei.
Votul va fi secret, cu buletine.
Al treilea judecător – în locul Liviei Stanciu – va fi numit de președintele Nicușor Dan.
Curtea Constituțională este formată din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României (art. 142 din Constituție). Curtea se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani.
Judecătorii CCR aleg, prin vot secret, președintele acestui for legislativ pentru o perioadă de 3 ani.
Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior (art. 143 și 144 din Constituție).