Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în dosarul în care era acuzat de procurorii DNA că a pretins și primit mită 800.000 de dolari pentru licențele Microsoft.
Achitarea s-a produs după ce judecătorii Instanței supreme au constatat că fapta s-a prescris în noiembrie 2023.
Tăriceanu a fost trimis în judecată în martie 2021, iar după 3 ani de tergiversare a dosarului, un complet de 3 judecătoride la ÎCCJ a pronunțat achitarea, în octombrie 2024, constatând prescrierea faptei.
DNA a atacat cu apel decizia, iar acum, un complet de cinci magistraţi l-a respins ca nefondat.
De asemenea, judecătorii au menţinut achitarea lui Petru Berteanu, acuzat de DNA că l-ar fi ajutat pe fostul premier să primească foloase materiale de la reprezentanţii unei companii străine din domeniul IT.
Este al treilea dosar instrumentat de DNA, în care Tăriceanu, fost lider al liberalilor și, ulterior, al ALDE – partid cu care PNL a fuzionat, anul trecut – a fost achitat, în primele două, cu sentință definitivă.
Primul dosar cu achitare definitivă primită de Tăriceanu din partea ÎCCJ (în 22 aprilie 2019), este cel al retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, cu un prejudiciu de 145,5 milioane euro.
Tăriceanu, achitat definitiv de ÎCCJ, pentru mărturie mincinoasă, în dosarul retrocedării ilegale a „Fermei Băneasa”
Al doilea dosar de corupție a fost mătrășit de Instanța supremă în ciuda faptului că Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General tocmai pentru faptul că a refuzat tim de mai mulți ani, în calitate de președinte al Senatului României, să pună în aplicare o sentință definitivă a ÎCCJ care îi interzicea unui membru al PSD, Cristian Marciu, să fie senator, deoarece a fost declarat incompatibil.
Tăriceanu, achitat de ÎCCJ pentru infracțiunile de abuz în serviciu şi uzurpare de calităţi oficiale
În al treilea dosar, DNA l-a trimis în judecată pe Tăriceanu, în martie 2021, pentru luare de mită 800.000 dolari pentru licențele Microsoft, pe vremea când era prim-ministru.
Iată precizările DNA în 3 martie 2021, când a trimis dosarul spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse:
„Inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece (Microsoft – n.r.), foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008.
Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.
Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acțiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD și la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).
Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță.
În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei”.
În aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de reunire a dosarelor privind mita de 800.000 de dolari pentru licenţele Microsoft primită de fostul premier Călin-Popescu Tăriceanu de la Petru Berteanu.