Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:
Urmează dosarul de la DNA cu șpaga de 800.000 de dolari, pentru care PSD a refuzat să îi ridice imunitatea...

Tăriceanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurparea de calități oficiale

Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată, marți, de Parchetul General, pentru abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale.

Tăriceanu l-a menținut în funcția de senator pe Cristian Marciu (PSD  Giurgiu), deși acesta era incompatibil, încă din anul 2015, printr-o sentință definitivă a ÎCCJ.

Cristian Marciu a fost și el deferit justiției, pentru uzurpare de calități oficiale.
 
Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cum însă Tăriceanu a ratat șansa de a mai fi parlamentar, după alegerile din 6 decembrie, a pierdut și imunitatea, iar dosarul .
 
Conform Parchetului General, inculpatul Marciu se afla în incompatibilitate cu funcția de senator, având interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă și irevocabilă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 
Din 11 decembrie 2016 și până acum, el a folosit fără drept calitatea oficială de senator în actuala legislatură, spun procurorii. În această calitate, a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări.
 
În ceea ce îl privește pe Tăriceanu, procurorii spun că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, când era președinte al Senatului, nu a făcut demersuri pentru a constata încetarea mandatului de senator al lui Marciu. Astfel, Tăriceanu nu a supus la vot în plenul Senatului adoptarea unei hotărâri de vacantare a locului de senator al lui Marciu, cauzând “vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare”.
 
Tăriceanu este acuzat că l-a ajutat pe Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.
 
La sfârșitul lunii octombrie, Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, cererea formulată de președintele Senatului, Robert Cazanciuc, și a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Senat și Parchetul General. Era vorba despre dosarul în care acum Tăriceanu a fost trimis în judecată și pentru care Robert Cazanciuc sesizase CCR în luna mai.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, lui Călin Popescu Tăriceanu i s-a adus la cunoștință că este suspect în dosarul ce vizează incompatibilitatea senatorului Cristian Marciu.Ancheta viza modul în care Cristian Marciu, senator PSD de Giurgiu, a fost menţinut în funcţie cu toate că, în anul 2015, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au declarat, definitiv, incompatibil după ce a avut afaceri cu instituţii ale statului.

Tăriceanu a scăpat de urmărirea penală a procurorilor DNA, pe 3 iunie 2019, când majoritatea parlamentară PSD-ALDE a refuzat prin vot să îi ridice imunitatea, după 7 luni de amânare, în dosarul mitei de 800.000 de dolari, pe care ar fi luat-o pe vremea când era prim-ministru.
PSD sfidează în continuare DNA: Tăriceanu NU poate fi urmărit penal pentru șpagă!
Tăriceanu era acuzat că a primit șpaga de la reprezentanţii unei companii austriece, pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.
 
Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.
 
În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Pe 22 aprilie 2019, Tăriceanu a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de DNA de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, cu un prejudiciu de 145,5 milioane euro.

Tăriceanu, achitat și de completul de 5 judecători de la ÎCCJ!
418 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv