DIICOT le-a permis fraților Tate să plece în SUA, deși se află sub control judiciar, decizia fiind cu atât mai surprinzătoare cu cât, timp de 2 ani și jumătate, nu le-a fost permis să părăsească țara.
Ei sunt cercetați penal în două dosare de tafic de persoane, viol în formă continuată și constituire de grup infracțional.
Andrew Tate și Tristan Tate au plecat cu aeronavă privată, joi la 5 dimineața, și le-au promis procurorilor DIICOT că se vor întoarce după o lună, pentru a semna controlul judiciar.
Plecarea acestora vine la doar o săptămână după ce ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat că ambasadorul Richard Grenell, trimisul special al lui Donald Trump la Conferința de Securitate de la Munchen, s-a arătat interesat de soarta fraților Tate.
Ciolacu îl contrazice pe Hurezeanu și neagă vreun interes al administrației Trump față de soarta fraților Tate
UPDATE: Între timp, s-a aflat că DIICOT le-a ridicat și sechestrul de pe avere, iar toate conturile le-au fost deblocate fraților Tate.
Comunicatul DIICOT:
„Cu privire la doi inculpați, persoane cu dublă cetățenie, americană și britanică, aflați sub măsura controlului judiciar în cadrul dosarelor penale în care sunt cercetați de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, facem următoarea precizare: cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală.
A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate superioară.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”
Procurorii DIICOT i-au reținut pe frații Tristan și Andrew Tate, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, act sexual cu un minor, spălarea banilor, influențarea declarațiilor și favorizarea făptuitorului. Ei a fost arestați preventiv, însă eliberați printr-o decizie a judecătorilor, care i-au plasat sub control judiciar.
UPDATE! Andrew și Tristan Tate au fost eliberați din arest după ce fuseseră reținuți în baza unor mandate europene
Anchetatorii susţin că fraţii Andrew şi Tristan Tate şi membrilor presupusei grupări infracţionale constituite în jurul acestora au recrutat, începând cu anul 2015, 34 de femei pe care le-au obligat să producă materiale pornografice care au fost difuzate contra cost pe platforme de profil.
”Foloasele materiale astfel obţinute de inculpaţi din exploatarea sexuală a victimelor au fost evaluate la peste 2.800.000 dolari americani şi 887.000 tokeni”, susţin anchetatorii de la combaterea criminalităţii organizate.
Dosarul a fost trimis spre judecare, în 20 iunie 2023, la Tribunalul Bucureşti.
Fraţii Tate și acoliții lor, trimiși în judecată pentru trafic de persoane și alte infracțiuni
În 19 decembrie 2024, Curtea de Apel București a restituit dosarul la parchet, pentru refacerea urmăririi penale.
Totodată, Regatul Unit a solicitat extrădarea fraților Tate, după ce Poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare în cadrul unei anchete privind acuzații de viol și trafic de persoane. O instanță din România a decis anul trecut că aceștia pot fi extrădați după ce va exista o decizie finală în cazul lor în România.