Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Secretarul de stat Despescu a detașat polițiști și jandarmi în control pe litoral și la munte / ANM: Caniculă, disconfort termic dar și ploi torențiale, până luni / 

Breaking News:
 

UPDATE! Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare! Nicușor Constantinescu și Borcea, câte 5 ani

După o condamnare de 4 ani de închisoare cu suspendare pronunțată de judecătoarea Cornelia Corina Gherghișan (fostă Dăescu, în prezent Mîndrilă) la Curtea de Apel București, Radu Mazăre a primit, în sfârșit, lovitura de grație: 9 ani cu executare – decizie pronunțată în noaptea de joi spre vineri de un Complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Fostul edil al Constanței a fugit încă din decembrie 2017 în Madagascar, anticipând că nu va scăpa de pușcărie. El  a anunţat că va cere azil politic.
Mazăre ia la mișto autoritățile din România: Mă voi întoarce atunci când va exista o justiție reală
Sentința definitivă în dosarul retrocedării ilegale a unor suprafețe de plajă și faleze de la Constanța și Mamaia survine după 10 ani de proces și multiple amânări și refaceri de expertize, la solicitarea inculpaților. 
 
În același dosar au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare cu executare Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța (3 ani cu suspendare în primă instanță), și Cristian Borcea – achitat la prima instanță.
 
Nicușor Constantinescu se află deja în închisoare, pentru o condamnare de 5 ani într-un alt dosar, plus alte două condamnări în primă instanță, tot în dosare de corupție.
 
Borcea a fost eliberat condiționat, astfel că se va întoarce în închisoare și i se va adăuga și restul de pedeapsă de care fusese păsuit.
 
Totodată, fostul acționar la Dinamo, Dragoș Săvulescu, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni, după ce fusese condamnat la 3 ani cu suspendare de judecătoarea Gherghișan de la CAB.
 
 
Din totalul de 37 de inculpați trimiși în judecată de procurorul DNA Gheorghe Onea (care în prezent nu mai lucrează la DNA, fiind avocat în Timișoara), 33 au fost condamnați la închisoare – inclusiv notarii, evaluatorul, funcționarii din primărie și interpușii.
 
Pedepsele se încadrează între 2 ani cu suspendare și 9 ani cu executare. Trei dintre inculpații necondamnați au decedat în timpul judecării dosarului – timp de 10 ani.
 
Constantin Racu, şeful Direcţiei Administraţie Publică din cadrul Primăriei Constanța, a fost condamnat la 6 ani şi 10 luni închisoare.
 
De asemenea, Daniela Ramona Dospinescu, şefa Direcţiei Patrimoniu, a fost condamnată la 7 ani şi 6 luni închisoare.
 
Ion Marica, şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii, a fost condamnat la 5 ani.
Soțul fostei șefe a Tribunalului București a scăpat cu 2 ani cu suspendare

Notarul Aurel Jean Andrei, soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București, a scăpat cu doar 2 ani de închisoare cu suspendare.

El a încheiat actele de retrocedare a terenurilor și de subevaluare a acestora.

Aurel Jean Andrei a încercat să tergiverseze dosarul, solicitând sesizarea Curții constituționale, însă Completuld e 3 judecători i-a respins cererea în 17 decembrie 2018. 

“Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de apelantul intimat inculpat Andrei Aurel Jean, prin apărător ales, de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 281 alin. 1 C.pr.pen., art. 4 alin. 2 şi art. 7 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi completarea unor acte normative care conţin dispoziţii procesual penale. Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de apelantul intimat inculpat Giurgiucanu Georgică, prin apărător ales, de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 19 alin. 3 şi, respectiv, art. 29 alin. 1 lit. a şi f din Legea nr. 304/2004. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare. Respinge cererea de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, formulată de apelantul intimat inculpat Andrei Aurel Jean, prin apărător ales. Definitivă.

Respinge cererea apelantului intimat inculpat Andrei Aurel Jean, prin apărător ales, de a pune în vedere Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, să precizeze, în mod detaliat, prevederile din legislaţia primară ce ar fi fost nesocotite de inculpat cu prilejul autentificării contractului de cesiune de drepturi litigioase prin încheierea nr. 4788 din 30 septembrie 2002”, se arată în minută. 

Detalii despre parcursul dosarului, AICI.

Completul de 3 judecători de la Înalta Curte care a pronunțat sentința definitivă este format din magistrații Ionuț Matei, Ioana Bogdan și Ioana Ilie.

Terenurile, confiscate

Judecătorii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa. 

Totodată, Borcea trebuie să plătească suma de 957.107 euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea unor sume de la: Paraschiva Barbu – 817.248 euro şi 79.927 dolari; Daniel Ene – 210.000 euro şi 384.683 dolari; Bogdan Gabriel Sandu – 306.983 euro şi 408.410 dolari; Valentin Ionescu – 228.482 euro; Mihai Camboianu – 207.357 euro; Georgică Giurgiucanu – 143.695 euro; Carmen Puşcaşi – 104.268 euro; Marius Puşcaşi – 104.268 euro.

Instanţa a constatat că statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în dosar.

Dosarul cu vedeta number one Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. 
Iată ce ne anunță portalul ÎCCJ:
 
 
Fostul baron PSD este judecat în alte 4 dosare de corupție, iar în unul dintre ele a fost deja condamnat la închisoare de către instanța de fond.
Radu Mazăre, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă

Fostul primar PSD s-a declarat “uluit și consternat de sentința nedreaptă dată de judecător:

Reacția lui Radu Mazăre, după ce a luat 6 ani și 6 luni de închisoare
Radu și Nicușor
Dosar mamut: 37 de inculpați, 114 milioane de euro fraudați

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre și alți 36 de inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru restituirea și atribuirea ilegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.

Alături de Mazăre au fost deferiți justiției mai mulți membri ai Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța, printre care:

  • Nicușor Constantinescu — fost președinte al CJ Constanța și fost consilier municipal;
  • Constantin Racu – șeful Direcției Administrație Publică;
  • Daniela Ramona Dospinescu – șeful Direcției Patrimoniu;
  • Ion Marica – șeful Direcției Tehnic-Investiții;
  • Dan Miron – fost consilier municipal;
  • Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu – și consilierii juridici.  Toți sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcționari din Primăria Constanța, funcționari în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, mandatari, notari publici, moștenitori ai persoanelor îndreptățite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care și Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu, foști acționari ai echipei de fotbal Dinamo București), interpuși cumpărători de terenuri și un evaluator agreat de Primăria Constanța.

Toți aceștia au fost acuzați de infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție sau de complicitate sau instigare la aceste infracțiuni.

Laura Andrei – președintele Tribunalului București
Notarul inculpat Jean Aurel Andrei este soțul președintei Tribunalului București, Laura Andrei

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 — iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul.

În acest dosar a fost trimis în judecată și notarul Jean Aurel Andrei, soțul președintei Tribunalului București, Laura Andrei.

“Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată — aproape un milion de metri pătrați”, susțin anchetatorii.

Procurorii anticorupție precizează că au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietății publice, “adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

114 milioane de euro fraudați de rețeaua Mazăre!

Conform DNA, prin faptele săvârșite de cei 37 de inculpați în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanța.

Doi mafioți: Borcea în pușcărie, Turcu s-a “sinucis”
Cristi Borcea – prejudiciu de 28 de milioane de euro

Astfel, Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român și municipiul Constanța cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alți doi învinuiți din dosar, Georgică Giurgiucanu și Emil Dragoș Săvulescu, în societatea comercială “Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu și Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau unei persoane în vârstă — Buzescu-Movilă Ivonne Aline. Aceasta moștenise proprietăți impresionante în București și Constanța și lăsase partea sa din moștenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acționat ca mandatari în numele acesteia și au solicitat Primăriei Constanța să intre în posesia unor suprafețe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătrați. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuți sau rude, la prețuri foarte mici.

Conform DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociați, la prețuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătrați. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța a luat act de “vânzările” și “revânzările” de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă Ivonne Aline, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 și Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanța și din domeniul public al statului, ale căror prețuri au fost mult subevaluate.

Potrivit calculelor făcute de procurori, raportând prețul plătit pentru drepturile succesorale cu prețul terenurilor cedate de Primăria Constanța și vândute ulterior, inculpații au obținut profituri enorme.

Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 mp în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), față de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită.

În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanța cu 29.000 mp.

7 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv