Procurorii DNA – sediul central efectuează, luni dimineață, 41 de percheziții în Portul Constanța și alte locații din județele Dâmbovița, Brașov și municipiului București, în cadrul unui mega dosar de corupție.
Infracțiunile comise sunt de dare și luare de mită, iar valoarea acesteia s-ar ridica la peste 6 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.
În dosar ar fi vizați șefi și funcționari din administrația portului, dar și șeful PSD Constanța, Ion Dumitrache, oameni de afaceri locali și foști vameși.
În instrumentarea cauzei, procurorii s-au folosit de ofițeri sub acoperire.
UPDATE: Ion Dumitrache s-a suspendat de la șefia PSD Constanța:
- „În urma demarării unei anchete de către Direcția Națională Anticorupție, domnul Ion Dumitrache, președintele PSD Municipiul Constanța, a decis să se suspende din toate funcțiile politice pe care le deține în cadrul partidului, până la clarificarea situației juridice. În conformitate cu Statutul PSD, conducerea organizației municipale va fi preluată interimar de prim-vicepreședintele Costin Răsăuțeanu, care va asigura continuitatea activităților politice și administrative ale filialei PSD Constanța. PSD Municipiul Constanța își reafirmă angajamentul față de principiile transparenței, integrității și respectării legii și va colabora cu toate instituțiile statului pentru clarificarea acestei situații”, a transmis PSD Constanța.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța. În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”.
Comunicatul Companiei Naționale Administrației Porturilor Maritime:
„Referitor la acțiunea DNA declanșată în această dimineață în Portul Constanța, vă informăm că Administrația Porturilor Maritime oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare. Directorul general și directorul financiar pun la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei. Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare”.