Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

JUSTIȚIE: Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la CCR Ordonanța anticipatelor / POLITICĂ: PSD, ALDE și Pro România vor boicota votul de învestitură a Guvernului Orban II, pentru a menține interimar Guvernul Orban I / Votul în plen va fi dat luni, 24 februarie, la ora 16.00 /

Breaking News:
 
Fosta șefă a DNA s-a prezentat prima oară să demonstreze Poliției că n-a plecat din țară, în cadrul controlului judiciar impus joi seară de Adina Florea

VIDEO. Kovesi, la Secția 18 de Poliție: Am reușit să inspir teamă celor care au vrut să fure liniștiți

Fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, s-a prezentat vineri la ora 11.00 la secția 18 de Poliție București, în cadrul controlului judiciar impus joi seară de Adina Florea, procuror-șef adjunct al Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, escrocul FNI.

După câteva minute, Kovesi a ieșit din sediul Poliției, unde o așteptau jurnaliștii.

Ea nu a făcut declarații despre dosarul deschis de Florea în urma plângerii penale transmise la Secția specială de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia încă din decembrie 2019, pentru a scăpa de arestarea preventivă, o acuză că, pe vremea când aceasta era procuror general al României, i-a cerut bani pentru a-l aduce în țară pe Nicolae Popa, condamnatul la 15 ani de închisoare și fugit în Indonezia. 

“Nu am voie să vorbesc despre această măsură preventivă. (…) Respect decizia care a fost luată ieri de procuror, dar nu o să comentez ceea ce fac în cursul măsurii preventive, pentru că nu am voie să fac acest lucru. (…) Nu pot să comentez cu privire la obligaţiile care au fost impuse de procuror”, a repetat Kovesi de câteva ori, asaltată de jurnaliști cu întrebări.

Kovesi are mai multe interdicții: nu va mai lucra la Parchetul General, nu va mai da declarații în fața presei cu privire la dosarele în care este vizată și nu va părăsi țara.

Adina Florea a plasat-o sub control judiciar pe Kovesi, cu interdicția de a părăsi țara

Despre candidatura sa pentru funcția de procuror-șef la Parchetul european, Laura Codruța Kovesi a declarat: “În urma evaluării comisiei tehnice am ieșit pe primul loc. În acest moment, se derulează nişte negocieri între Parlament şi Consiliu. O să vedem care va fi finalul, o să vedem dacă tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă va afecta sau nu această procedură. Este foarte evident şi mie îmi este clar că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu participarea mea în această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcţie pentru care am candidat şi am ieşit prima într-o procedură în care au fost înscrişi mai mulţi procurori din Europa”. 

Întrebată dacă se simte nedreptățită pentru anchetarea în acest dosar, Kovesi a spus: “Este foarte evident că tot ce s-a întâmplat are legătură cu participarea mea la această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcție pentru care am candidat. Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare. Sunt foarte convinsă că judecătorii și procurorii nu se vor lăsa intimidați. Sunt un procuror care timp de 24 de ani și-a făcut treaba, care a dovedit că în activitatea sa s-a luptat cu corupția în mod eficient și care a reușit să inspire teamă celor care au vrut să fure liniștiți în România”.

La niciun control derulat de Inspecția Judiciară nu s-au consemnat probleme

Despre acuzațiile că a făcut abuzuri în calitate de procuror-șef al DNA, Codruța Kovesi a întrebat: “Vă rog să îmi spuneți hotărâri judecătorești definitive prin care s-a constatat că am făcut abuzuri. Au fost dispuse controale de Inspecția Judiciară la fiecare 6 luni și în niciun control derulat la serviciile teritoriale ale DNA nu s-a consemnat că sunt probleme. Procentul de achitări în dosarele făcute de DNA în ultimii cinci ani a fost între 10 și 13%. Proceentul de o treime care este vehiculat este o minciună”.

“Este clar că dreptul meu la exprimare este afectat. Modificările care s-au vechiculat și pe care le-am văzut în divese proiecte cu siguranță că nu sunt oportune. Ele nu sunt date ca un instrument util, ci ca anumite persoane să scape de răspundere penală”, a mai spus ea.

512 Shares