Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Legea offshore intră la votul final la Camera Deputaților /

Breaking News:

Barna-USR și dreptul la prima opțiune

Cel mai mare câștigător al alegerilor pentru UE este Cioloș: și-a salvat cariera politică!

Observ că onorabilii mei colegi din media – pe care voi, cititorii SECUNDA, îi considerați javre, japițe și nenorociți – au sărit la gâtul lui Barna și Cioloș, de parcă ei ar fi condus România în ultimii 30 de ani și ar fi dat cu ea de gard.

De ce fac asta? Pentru că USR și PLUS au împreună un scor care nu le convine adversarilor din dreapta sau grupurilor de interese care îi sponsorizează. Iar Barna a devenit un “președinte jucător”, nu mai e un simplu lungan din Ardeal!

Lui Cioloș nu-i miroase bine, iar Barna se amuză!

Presă serioasă

Înainte de a continua această “picătură”, vă ofer o explicație printr-o întrebare retorică și răspunsul la ea:

Întrebare: Care este diferență dintre voi, cei de la SECUNDA, și jurnaliștii pe care noi îi numim javre?

Răspuns: Noi, cei de la SECUNDA, nu avem înțelegeri cu liderii partidelor sau cu grupurile de interese din spatele lor, și îi criticăm doar în următoarele situații:

 • când partidele au pe liste traseiști, ticăloși, escroci și penali dovediți;
 • când aleșii își transformă familiile în Dinastii politice și spoliază bugetul României;
 • când aleșii locali transformă județele în feudele lor;
 • când vin să ne ceară votul cu promisiuni rezonabile și “uită” să le pună în practică;
 • când ne mint în față – sunt ipocriți;
 • când dau legi personalizate sau pentru un grup de interese obscure;
 • când încalcă la vedere principiile democrației;
 • când în spatele ușilor închise ne vând ca pe niște animale.
Barna: Învigătorii în față, “restul” în spate!

Barna și Președinția

De ce Dan Barna, liderul USR, ne-a anunțat cu subiect și predicat că vrea să candideze la funcția de președinte? Din cel puțin trei motive serioase, care nu sunt unite:

 1. Știe că nu are un partid care să dea 30 de oameni pentru un guvern și alți 2.000 de specialiști pentru a înlocui în țară marionetele politice. Pe când la Cotroceni are nevoie de maxim 20 de consilieri.
 2. Pentru a lua de pe umerii lui Cioloș atacurile ce vor veni – deja și-au făcut simțită prezența – asupra fostului premier tehnocrat, posibilul candidat la președinție din partea Alianței USR+PLUS. Aici, fac un mic comentariu: este o metodă des folosită în jocul politic, pentru a proteja adevăratul candidat care vine pe turnantă și ia potul. Dar această metodă este periculoasă, pentru că USR și PLUS au un bazin electoral VIRTUAL.
 3. Pentru că BARNA și USL și-au câștigat acest drept în fața lui Cioloș-PLUS.
Parcă are statut de președinte: E înalt, pozează lângă premier…

USR+PLUS: 22,36%, locul III

La punctul 1, situția este simplă: nu avem decât să analizăm activitatea lui Iohannis!

La punctul 2 am explicat, rămâne punctul 3 – cel mai important. Să arbumentăm bazându-ne pe sondajele interne (USR) și pe declarațiile OFICIALE făcute de liderii Uniunii – Barna, Ghinea și Drulă.

 1. Barna – confirmat de Ghinea și Drulă – ne-a spus foarte clar că USR poate obține între 18-20% la alegerile europarlamentare. Iar împreună cu Cioloș-PLUS vor trece de 27%, posibil ajung la 30%, și vor CÂȘTIGA alegerile europarlamentare. VOR CÂȘTIGA!
 2. Atunci când au făcut aceste afirmații războinice, “japițele” din presă au sărit la gâtul liderilor USR și PLUS și i-au făcut impostori, imbecili și idioți.

Așadar, USR vine în Alianță cu un 18-20%, iar Cioloș-PLUS cu un 8-10%. Și, pe cale de consecință, fiecare partener vine cu promisiuni (obligații) în amonte de alegeri și cu pretenții în aval.

Consider că este clar pentru toată lumea că USR nu a venit cu “cai verzi pe pereți”. De aceea a făcut Alianța cu Cioloș-PLUS: să CÂȘTIGE alegerile europarlamentare, nu se se claseze pe locul III, după PSD.

În acest CONTEXT, în Alianță, ce doi parteneri au venit cu următoarele PROMISIUNI:

 • USR aduce între 18-20%
 • Cioloș-PLUS aduce între 8-10%

Iar, înainte de alegeri, s-a lansat ideea că Cioloș va candida SIGUR la Președinția Românei, sub umbrela USR+PLUS. Cu amendamentul că decizia finală se va lua după alegerile pentru UE și după ce se vor face alegeri în interiorul USR (Probabil precum au fost cele pentru candidații la europarlamentare!)

Ce cred că s-a întâmplat, de fapt, la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019:

 • USR a luat 18-19%
 • Cioloș-PLUS a luat 3-4%
 • Total înregistrat Alianța USR+PLUS: 22,36% (2.2027.032 voturi)

USR are drepturi eligibile

Sigur, unii ar putea să spună că trebuie luate în calcul următoarele variante:

 • USR nu a adus 18-20%, ci mai puțin sau mai mult;
 • Cioloș-PLUS nu a adus 3-4%, ci mult mai mult, că mai puțin ar fi un dezastru;
 • Că atât USR, cât și Cioloș-PLUS nu și-au atins țintele!

Ținând cont de faptul dovedit în timp, că USR acționează EXCELENT pe rețelele de socializare, refuz să cred că din totalul de 22.36% Barna și voluntarii lui virtuali au adus mai puțin de 18% din voturi.

Este evident că Cioloș-PLUS nu și-au îndeplini baremul; este evident că, dacă Cioloș ar fi adus 8-9%, altul ar fi fost numele câștigătorului – nu PNL –, iar Cioloș ar fi avut toate argumentele să fie candidatul USR+PLUS la prezidențialele de la sfârșitul lui 2019.

Așa cum este evident că, dacă ar fi candidat singur, Cioloș-PLUS nu ar fi trecut de pragul de 5%, iar USR nu ar fi atins pragul de 22,36%!

Pentru că, atunci când s-a hazardat să promită că aduce 10%, Cioloș nu a luat în calcul o situție reală, din teren: că USR și Cioloș-PLUS au același bazin electoral virtual și că voluntarii lui Barna sunt “tătici” în cucerirea NET-ului.

Concluzia acestui pasaj: Deși a ratat ținta, CIOLOȘ este adevăratul câștigător al alegerilor europarlamentare. Și-a salvat cariera politică!

Barna are prima opțiune

Acum, nu trebuie să iasă scandal și scârbă în casa USR+PLUS atunci când Dan Barna își expune public dreptul ca USR să aibă prima opțiune; așa cum PLUS a avut prima opțiune în lista pentru europarlamentare – prin Cioloș.

Dar, indiferent ce calcule și aranjamente politice au făcut înainte de alegeri în Alianță, acum Dan Barna are tot DREPTUL să solicite funcția de președinte al româniei, iar lui Cioloș să-i ofere, dacă vrea, funcția de premier. Dacă nu, în Alianța USR PLUS, + va fi înlocuit cu… minus!

Nu credem că se va merge până acolo încât Barna să facă alianță cu ProRO și să-i ofere lui Ponta Palatul Victoria. Dar, nu ne-ar mira dacă Dacian Cioloș ar dezerta din Alianță și s-ar regrupa la sânul lui Iohannis via PNL+PLUS: Iohannis președinte, Cioloș premier! Parcă am văzut episodul pilot din serialul ăsta de mâna a doua!

De aceea au sărit “javrele, japițele și nenorociți” din presă la gâtul liderului USR. Pentru că, începând cu 26 mai 2019, Dan Barna a devenit un “președinte jucător”.

Și, așa, la prima vedere, se pare că lui Barna îi place nespus de mult rolul, poate și pentru că frustratul de serviciu din USR vede cum poate deveni un lider al “mentalului colectiv” – cum chiar el s-a exprimat cu o altă ocazie!

P.S. Despre cum a ratat prietenul meu Rareș Bogdan intrarea în politică pe platforma PNL și cum Orban îi pune sticlă pisată în drum – o să vorbim într-o altă “picătură”.

87 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv