Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:
Răspunsul ANAF la dezvăluirile SECUNDA din articolul “HAOS la FISC” ne dau dreptate și generează o întrebare foarte delicată pentru premierul Dacian Cioloș

Cine conduce Finanțele, secretarul de stat Diaconu sau ministrul Dragu?!

Marți, 5 ianuarie 2016, am publicat un articol cu titlul “HAOS la FISC! Un mail se va transforma în Ordin dacă ministrul Anca Dragu acceptă ilegalitatea”. În articol am explicat o situație inexplicabilă pentru Fisc: din cauza proastei administrări a timpului, reorganizarea ANAF ce prevedea desființarea unor unități la 31 decembrie 2015 și reînființarea acestora sub o altă formă la 1 ianuarie 2016 s-a blocat. Vina îi aparține în exclusivitate președintelui ANAF, Gelu Diaconu, care nu a solicitat într-un timp rezonabil avizele necesare de la ANFP. Pentru a nu fi acuzați că dezinformăm opinia publică și pe zecile de mii de angajați ai ANAF, ieri am solicitat din partea ministrului Finanțelor, doamna Anca Dragu, a domnului Vasile Marica, liderul sindicatului din MFP și din partea domnului Jozsef Birtalan, președintele ANFP, răspunsuri la câteva întrebări legate de acest haos ce a pus stăpânire pe Fiscul românesc. Practic, situația este gravă din cauză că noii șefi ai ANAF nu au fost instalați pe posturi și nu au drept de semnătură.

anca-dragu ministru
Doamna ministru Anca Dragu refuză dialogul. Deocamdată!

Diaconu răspune neîntrebat iar Dragu, nici întrebată!

În textul de marți, „HAOS la FISC”, am arătat cum a încercat președintele Gelu Diaconu să iasă din impasul legislativ în care a intrat singur. Diaconu l-a pus pe secretarul general al ANAF, Octavian Deaconu, să le trimită tuturor directorilor de AJFP un mail prin care să-i anunțe că noile structuri nu pot intra în leglitate pentru că nu s-au primit avizele de la ANFP și că “ar trebuie” ca documentele să fie semnate de directorii AJFP.

Tot marți, 5 ianuarie, la ora 18:59, la adresa înaintată ministrului de Finanțe, în loc să primim un răspuns din partea doamnei Anca Dragu, am primit un răspuns din partea domnului… Gelu Diaconu, președintele ANAF.

Pentru acuratețe, vă spunem că întrebarea adresată doamnei ministru Dragu era PERSONALĂ. Iată întrebarea:

Considerați că acest mail poate să țină loc de ORDIN, așa cum se subliniază în pasajul “In lumina acestei precizari, corespondenta/documentele emise care devin opozabile contribuabililor mijlocii ar trebui emise sub semnatura sefului adminsitratiei (AJFP)”?

Refuz să cred că doamna ministru Anca Dragu l-a delegat pe domnul Gelu Diaconu să răspundă în numele domnie sale la o întrebare personală. Sper că doamna ministru Anca Dragu nu are cunoștință de adresa noastră și că ea a fost deturnată de biroul de presă al MFP către cabinetul președintelui ANAF Gelu Diaconu. Am un argument forte: și pe vremea domnișoarei ministru Ioana Petrescu m-am lovit de aceeași situație: Gelu Diaconu a confiscat o adresă, ca să nu cadă sub ochii domnișoarei ministru. Totuși, în final, după ce i-am atras atenția că este șuntată, domnișoara Petrescu mi-a oferit un răspuns onest. Dar Ioana Petrescu nu a avut curajul să-l destituie pe Gelu Diaconu, deși din “Tabelul Colectărilor” întocmit de domnia-sa reieșea foarte clar că președintele ANAF nu și-a îndeplinit planul la colectare și nici nu a redus evaziunea fiscală. Ba, din contră! Iar această situație persistă în ANAF. Cu toate acestea, spre surpinderea tuturor, premierul Dacian Cioloș și ministrul Anca Dragu continuă să-l mențină în funcție pe Diaconu. Pe Nemuritorul Diaconu, acuzat de DNA de participare la trafic de influență!

Dar dacă în această situație nou ivită la ANAF, într-o problemă atât de gravă, ministrul tehnocrat NU are curajul să ne răspundă cu DA sau NU la o întrebare extrem de simplă, pur tehnică, și l-a delegat pe Gelu Diaconu să corespondeze cu noi, atunci ne aflăm într-o situație DEPLORABILĂ pentru doamna Anca Dragu!

În acestă situație jenantă pentru Executivul Cioloș, întrebarea din titlul “Cine conduce Finanțele?” capătă un răspuns clar: Nemuritorul domn Gelu Diaconu. Iar Anca Dragu este doar o doamnă prinsă cu bold în insectarul Ministerului de Finanțe! Sau suntem noi cârcotași?!

Vom vedea la finalul textului deoarece ANAF reprezintă cea mai importantă instituție financiară a guvernului, pentru că de ea depinde colectarea taxelor și impozitelor la bugetul de stat.

dacian_ciolos tehnocrat
Premierul tehnocrat Dacian Cioloș are o problemă tehnică la colectare taxelor și impozitelor

O eroare și zeci de mii de adevăruri

Răspunsul primit din partea președintelui ANAF, ce s-a dorit a fi concludent, se dovedește dramatic pentru Gelu Diaconu: nu numai că am avut dreptate, dar situația este deosebit de gravă deoarece s-au încălcat foarte multe norme cu privire la statutul funcționarului public – articolele 99 și 100 din Legea 188/1999. Din răspunsul ANAF rezultă o stare de fapt ce nu vrea să dispară nici în Executivul Cioloș: funcțiile se împart pe cumetrii, pe interese politice, iar cei care nu răspund la ordinul Nemuritorului Diaconu trebuie să dispară din ANAF chiar dacă au performat în funcțiile deținute până la 31 decembrie 2015!

(Atât adresele noastre către Dragu, Marica și Birtalan, cât și răspunsul lui Diaconu le puteți citi în original la finalul textului.)

Suntem acuzați că în tot articolul “HAOS la FISC” am oferit O SINGURĂ informație eronată. Așa este! Documentele nu au fost depuse de Gelu Diaconu în ultimele zile ale anului 2015. Nu. Unele au fost depuse în 17 noiembrie, altele în 2 decembrie și chiar în 17 decembrie!!!

Fără ironie, cu amiciție, pentru această UNICĂ eroare ne cerem scuze public angajaților ANAF.

Dar din nefericire pentru funcționarii ANAF și contribuabilii onești, celelalte informații din articol și care produc HAOSUL la FISC sunt BETON. O confirmă chiar domnul Gelu Diaconu.

Din cauza transformărilor generale, ANFP a refuzat să oferea avize până nu stă de vorbă cu fiecare șef de județ, până ce nu primește explicații pentru fiecare mutare sau eliminare din organigrame și conform Legii 188/1999 actualizată în 2015.

Pentru că trebuie să știți că un funcționar public poate pierde postul la “reorganizare”, în primul rând doar dacă i se reduc atribuțiile cu 50%.

Or, în noile state de funcții, numeroși șefi considerați indezirabili de Diaconu și liderii politici au fost eliminați deși nu li s-au redus cu 50% atribuțiile în noile funcții. Ba, mai mult, unii dintre ei au performat în vechile funcții dar au primit preaviz pentru că au avut un prost obicei: l-au înfruntat pe Nemuritorul Diaconu!

Așa se face că la Regionala București, Jozsef Birtalan, președintele ANFP, a respins statele de funcții și a solicitat în 14 decembrie explicații suplimentare pe care le-a primit de la Diaconu în 17 decembrie. Adică cu 13 zile înainte de expirarea termenului-limită și în plină perioadă a Sărbătorilor de Iarnă!

În articolul “HAOS la FISC” am arătat cum Gelu Diaconu nu a manageriat corect timpul pentru a da posibilitatea ANFP să analizeze noile state.

Ei bine, Gelu Diaconu ne dă dreptate printr-o scuză de elev de clasa a patra: “Nu am terminat tema de acasă pentru că a fost prea mult de scris!”

Iată cum ne dă dreptate președintele Diaconu – pentru că e vorba de toate structurile din ANAF, nu numai de “mijlocii”: “De asemenea, au fost elaborate într-un termen foarte scurt și transmise spre avizare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) proiectele noilor state de funcții pentru ANAF – aparat propriu, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și cele 8 Direcții Generale Regionale ale Finanțelor Publice (DGRFP).”

Încă un exemplu din răspunsul președintelui Diaconu care confirmă afirmațiile noastre: “Procesul de verificare a fost unul deosebit de complex, pentru că implica verificarea structurii organizatorice, a ștatelor de funcții la nivelul fiecărui post precum și actualizarea bazelor de date ale ANFP.”

Și încă unul care demonstrează cât de prost a manageriat Nemuritorul Diaconu reorganizarea ANAF: “Pentru toate Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice, procesul de avizare este încă în curs, din cauza complexității acestui proces, de volumul foarte mare de informații (peste 28.000 de posturi care se verifică individual) precum și de personalul redus care prelucrează informația.”

În fine, Gelu Diaconu pune bomboana pe coliva reorganizării sale: “În urma colaborării cu ANFP, avizele vor fi acordate în cel mai scurt timp posibil.”

Totuși, președintele ANAF ne informează că instituția funcționează normal iar schimbarea la contribuabilii mijlocii se amână pentru 1 februarie 2016.

N.B. În încercarea de a-l scuza pe Birtalan că nu i-a dat la timp avizele pe noile ștate de funcții, Diaconu se acuză singur de faptul că a tergiversat trimiterea documentelor la ANFP. Observați că explicațiile președintelui Diaconu nu REZOLVĂ problema de fond. HAOSUL administrativ continuă la ANAF cel puțin până la 1 februarie 2016!

gelu diaconu premonitie
Ciudat ges! Oare Nemuritorul Diaconu se pregătește de ceva!?!

Graba lui Diaconu

Din lectura răspunsului trimis de președintele Gelu Diaconu rezultă că răspunsul doamnei ministru Anca Dragu la întrebarea “Poate un mail să țină loc de Ordin?” este un NU categoric!

În acest caz apar foarte multe întrebări. Iată unele dintre ele:

  • De unde atâta grabă pe capul lui Diaconu, încât din cauza volumului mare de muncă nu s-au mai respectat termenele autoimpuse?
  • Dacă Nemuritorul Diaconu tot vrea o reorganizare ca la carte, de ce nu a așteptat să discute cu noul ministru tehnocrat despre cum trebuie redefinit ANAF după principii europene?
  • Deoarece vorbim de un guvern de tehnocrați, de ce președintele Diaconu nu a organizat concursuri pe posturile nou-înființate?
  • Ce a dorit să ascundă Nemuritorul Diaconu muritoarei Dragu, de s-a grăbit ca fata la măritat?

Am scris mai sus “cât de prost a manageriat Nemuritorul Diaconu reorganizarea ANAF”. Am scris intenționat eronat această propoziție, pentru că NU este adevărată. Adevărul este cu totul altul, iar lipsa avizelor scoate la lumină BĂTĂLIA politică uriașă pentru aceste posturi-cheie din ANAF.

Dragu, în mijlocul unei furtuni politice

Dintotdeauna, funcțiile de conducere ale ANAF au fost feuda liderilor politici. Foarte rar s-au făcut nominalizări în funcții înalte strict pe calități tehnocrate.  Noua reorganizare gândită de binomul penal Chițoiu-Rușanu, aprobată de Ponta și pusă în practică de Diaconu nu a făcut excepție de la regula feudelor politice!

Dacă Nemuritorul Diaconu ar fi parcurs pașii normali ai unei reorganizări decente pe funcțiile înalte, ar fi apărut oameni care nu sunt arondați domniei-sale sau nu joacă în bătătura unor lideri politici locali care au nevoie ca de aer de slugi șefi la Fisc.

Până la 31 decembrie, șefii județeni din AJFP au fost plasați în funcții de liderii politici locali. Exemplul de la Satu Mare este concludent: DNA l-a prins pe Mircea Govor, vicepreședintele CJ Satu Mare, când negocia cu președintele ANAF Gelu Diaconu numiri în funcție la AJFP Satu Mare. Diaconu a negat implicarea, afirmând că nu era el la conducerea ANAF la aceea dată. Dar Gelu Diaconu este șef peste ANAF din luna mai 2013 iar traficul de influență s-a produs în august-octombrie 2013!

Și exemplele ar putea continua cu traficul de influență al liberalului criminal din culpă deputatul Vasile Horga din Dâmbovița sau cel dus la extrem de Mircea Cosma, redevenit mare șef la Prahova – fieful tânărului Sebi Ghiță.

Vasile Marica
Marica, sindicalistul considerat mafiot de șeful ANAF

Marica tace de frica lui Diaconu

V-am spus la început că am solicitat un punct de vedere și de la liderul de sindicat din MFP, Vasile Marica. Ei bine, Marica s-a făcut că plouă. Era și normal. După ce președintele ANAF Gelu Diaconu a spus în public despre Vasile Marica că este un mafiot, șeful sindicaliștilor a înțeles mesajul și a dispărut din peisajul financiar!

Cât privește un răspuns la întrebările adresate președintelui ANFP, Jozsef Birtalan, nu vi-l putem pune la dispoziție. Motivul? Am trimis întrebările marți după ora 17:08, iar de la ANFP am primit informația susurată cu un glas cristalin  “noi lucrăm la stat, la ora asta toată lumea a plecat acasă!”

P.S. Solicităm public un răspuns din partea doamnei ministru tehnocrat Anca Dragu, la întrebarea Poate un mail să țină loc de Ordin?”

Pentru cei care nu au citit HAOS la FISC! Un mail se va transforma în ordin dacă ministrul Anca Dragu acceptă ilegalitatea… citiți aici DOCUMENTE în EXCLUSIVITATE

Adresa SECUNDA către Doamna Ministru Anca Dragu

Download (PDF, 294KB)

Precizările Domnului Președinte ANAF Gelu Ștefan Diaconu

Download (PDF, 116KB)

Adresa SECUNDA către Domnul Vasile Marica

Download (PDF, 294KB)

Adresa SECUNDA către Domnul Președinte ANFP Jozsef Birtalan

 

Download (PDF, 295KB)

43 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv