Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor / HG adoptată de Cabinetul Orban privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă / BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 

EXTRAORDINAR! CE este de acord ca Guvernul Orban să-i dea lui Blue Air zeci de milioane de euro Despăgubiri și Împrumuturi, din bani publici!

Cine stă în spatele proprietarilor companiei Blue Air – „copiii” Teodor Cristian Rada (99,9% din acțiuni) și Marius Puiu (0,1%) -, de Comisia europeană (CE) a aprobat în regim de urgență o „afacere” de 62 de milioane de euro?

De unde a avut Teodor Cristian Rada, fostul pilot al companiei Blue Air, 9,9 milioane de euro ca să cumpere 33% din acțiunile societății unde era angajat și, în 2019, alte 60 de procente, de a ajuns la 99,9%?

Guvernul Orban a adoptat, în ședința de miercuri seară, Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 139/2020, privind acordarea de ajutoare de stat în valoare de 600 de milioane de lei pentru Blue Air și TAROM.

Guvernul a aprobat ajutoare de stat de peste 600 milioane lei pentru TAROM și Blue Air
În Pandemie. S-a discutat și despre Blue Air!!!

La solicitarea EXPRESĂ a Guvernului Orban, Comisia Europeană a aprobat ca, din bani publici, compania particulară de aviație Blue Air să primească DESPĂGUBIRI în valoare de 28 milioane de euro și garanții de stat pentru un împrumut de 34 de milioane de euro.

Conform comunicatului CE transmis joi, „în contextul Pandemiei COVIOD-19, în temeiul Normelor UE, în baza Articolului 107 din Tratatul TFUE și parțial în temeiul Orientărilor din 2014 ale Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvare și restructurare, Comisia Europeană a aprobat o garanție românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane EUR (aproximativ 301 milioane RON), precum și acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidități, în favoarea companiei aeriene Blue Air”.

Teodor Cristian Rada

Rada și Puiu – beneficiarii direcți sau interfețe?

Înainte de 2019, Blue Air avea, la vedere, următorul acționariat:

  • Marius Puiu – 33%
  • Teodor Cristian Rada – 33%
  • Tudor Constantinescu – 17% și
  • Luciana Păunescu – 17%.

Conform unui document publicat pe forumul fly-ra, Teodor Cristian Rada a devenit acționar majoritar al companiei Blue Air, începând cu 2019.

Pilotul Rada deține 99.9% din acțiuni (899 la număr) iar actualul director general, Marius Puiu, deține restul de 0,1%.

Aportul lui Teodor Cristian Rada la capitalul social al companiei este de 89.900 RON.

În urmă cu mai mulți ani, pilotul Rada a achiziționat, cu 9,9 milioane de euro, pachetul de 33% din actiunile Blue Air.

Se ține la secret cu cât i-a despăgubit Rada pe Puiu, Constantinescu și Păunescu pentru cele 60% de procente achiziționate în 2019.

Rada, la fel ca actualul director general al companiei, Puiu, a fost pilot în cadrul companiei în perioada în care Blue Air era deţinută de Nelu Iordache, scrie boarding-pass.

Marius Puiu

Ziarul Financiar: CALENDARUL VÂNZĂRII BLUE AIR

Decembrie 2012. Constructorul Romstrade, acţionarul majoritar al companiei Blue Air Transport Aerian, intră în insolvenţă, la scurt timp după ce omul de afaceri Nelu Iordache primeşte mandat de arestare.

Ianuarie 2013. Blue Air Transport Aerian anulează o comandă de peste 460 de milioane de dolari plasată în 2008 pentru cinci aeronave 737, din cauza situaţiei financiare a Romstrade.

11 aprilie 2013. Noul consiliu de administraţie al companiei Blue Air Transport Aerian (redenumită ulterior Bata Sky Imobiliare) decide să scoată la vânzare compania.

Nelu Iordache

24 aprilie 2013. Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul Romstrade – companie aflată în insolvenţă – susţine că nouă companii au depus scrisori de intenţie pentru preluarea operaţiunilor Blue Air.

16 mai 2013. Blue Air primeşte două oferte ferme de cumpărare, iar licitaţia porneşte de la 6 milioane de lei, potrivit CITR.

17 mai 2013. Operaţiunile Blue Air au fost vândute pentru 6 mil. lei (după cum a declarat ieri Rudolf Vizental, reprezentant al CITR de la acea vreme) unei firme înfiinţate în aprilie şi care se numeşte în prezent Blue Air – Airline Management Solutions. Aceasta este şi compania care are licenţa de operator aerian şi gestionează cursele Blue Air.

Vara lui 2013. Compania Blue Air Transport Aerian, care opera înainte de tranzacţie avioanele Blue Air, a fost redenumită Bata Sky Imobiliare.

4 decembrie 2013. Tribunalul Giurgiu a dispus deschiderea procedurii de faliment a companiei Bata Sky Imobiliare.

Ianuarie 2014: Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut suspendarea intrării în faliment a Bata Sky Imobiliare în contextul în care a început urmărirea penală împotriva acesteia pentru infracţiuni de evaziune fiscală (TVA dedusă nelegal) care au adus statului prejudicii de 9 mil. lei. Cererea DNA a fost admisă de Tribunalul Bucureşti.

Noiembrie 2017: Bata Sky Imobiliare, în insolvenţă, câştigă în instanţă anularea contractului de transfer de activitate din data de 18 iulie 2013 semnat între Blue Air Transport Aerian, în calitate de vânzător, şi Blue Air – Airline Management Solutions, în calitate de cumpărător. „Obligă pe pârâta SC Blue Air Airline Management Solutions SRL să restituie debitoarei SC Bata Sky Imobiliare SA în insolvenţă activele transferate , aşa cum au fost individualizate în Contractul de transfer de activitate din 18.07.2013”. Decizia nu este definitivă.

Anul 2019: Rada cumpără de la Puiu, Constantinescu și Păunescu 60% din acțiuni și ajunge la 99,9%; Puiu rămâne cu 0,1%.

Portrait of Margrethe Vestager, Member of the EC in charge of Competition

Explicații politico-economice!

Iată cum explică vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, decizia CE:

Sectorul aviației a fost grav afectat de pandemia de COVID-19. Această garanție pentru împrumuturi în valoare de 62 de milioane EUR îi va permite României să despăgubească parțial Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei. Totodată, garanția îi va oferi companiei resursele necesare pentru a acoperi o parte din nevoile urgente și imediate de lichidități cu care se confruntă. Se vor evita astfel perturbările pentru pasageri și se va asigura conectivitatea regională, în special pentru numărul semnificativ de cetățeni români care lucrează în străinătate și pentru numeroase mici întreprinderi locale care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o rețea de rute dezvoltată pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestora. Continuăm să lucrăm cu statele membre pentru a discuta posibilitățile existente și a găsi soluții viabile pentru a conserva această parte importantă a economiei, în conformitate cu normele UE.

Argumentele CE

Blue Air este o companie aeriană românească privată cu sedii în România, Italia și Cipru. Cu o flotă de 18 avioane, Blue Air a deservit 92 de rute și 15 țări, transportând peste 4 milioane de pasageri în 2019.

Blue Air îndeplinea condițiile pentru a fi considerată o întreprindere aflată în dificultate la 31 decembrie 2019, înainte de pandemia de COVID-19. Mai precis, compania înregistra pierderi din cauza investițiilor ample pe care le-a întreprins începând din 2016 pentru a-și îmbunătăți rețeaua de rute.

Compania aeriană redevenise profitabilă în 2019 și la începutul anului 2020, însă, ca și alte companii din sectorul aviației, a înregistrat pierderi semnificative din cauza pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor de călătorie pe care guvernul României și alte guverne au fost nevoite să le impună pentru a limita răspândirea virusului. În prezent, compania se confruntă cu nevoi urgente de lichidități.

Măsura de sprijin românească

România a notificat Comisiei, în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE și al Orientărilor din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvare și restructurare  o măsură de ajutor în valoare de 62 de milioane EUR care să sprijine Blue Air, compensând compania aeriană pentru pierderile cauzate direct de pandemia de COVID-19 și oferindu-i resursele necesare pentru a-și acoperi nevoile urgente și imediate de lichidități până în ianuarie 2021.

Măsura constă într-o garanție publică cu o valoare maximă de aproximativ 62 de milioane EUR (aproximativ 301 milioane RON) asociată unui împrumut acordat companiei aeriene, care va fi alocată după cum urmează:

  • Aproximativ 28 de milioane EUR (aproximativ 137 de milioane RON) – garanție publică menită să despăgubească Blue Air pentru daunele cauzate direct de pandemia de COVID-19 și de restricțiile de călătorie introduse de România și de alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie 2020-30 iunie 2020 și
  • Aproximativ 34 de milioane EUR (aproximativ 164 de milioane RON) – ajutor pentru salvare sub forma unei garanții publice asociate unui împrumut destinat să acopere parțial nevoile de lichidități acute cu care se confruntă Blue Air din cauza pierderilor mari din exploatare pe care le-a suferit în urma pandemiei de COVID-19.

Blue Air NU este eligibilă pentru a primi sprijin în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat al Comisiei, care se adresează întreprinderilor care nu erau încă în dificultate la data de 31 decembrie 2019.

Prin urmare, Comisia a evaluat măsura în temeiul altor norme privind ajutoarele de stat, în conformitate cu notificarea din partea României.

În ceea ce privește compensarea daunelor, Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că pandemia de COVID-19 reprezintă un eveniment excepțional, având în vedere caracterul său extraordinar și neprevăzut și impactul economic semnificativ pe care l-a generat. Prin urmare, intervențiile excepționale din partea statelor membre menite să compenseze daunele legate direct de pandemie sunt justificate.

Comisia a constatat, în special, faptul că ajutorul acordat de România va compensa daune legate direct de pandemia de COVID-19. O firmă de audit extern independentă va verifica faptul că ajutorul nu depășește valoarea daunelor suferite în perioada 16 martie – 30 iunie 2020. În urma auditului, va trebui ca orice sprijin public primit de Blue Air peste nivelul daunelor suferite efectiv să fie returnat României. Prin urmare, riscul de supracompensare este exclus. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor.

În ceea ce privește ajutorul pentru salvare, Comisia l-a evaluat în temeiul Orientărilor sale din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvare și restructurare Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedent, care le permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiția, mai ales, ca măsurile de sprijin public să fie limitate în timp și ca domeniu de aplicare și să contribuie la realizarea unui obiectiv de interes comun. Ajutorul pentru salvare poate fi acordat pentru maximum șase luni pentru a-i acorda unei întreprinderi suficient timp pentru a găsi soluții într-o situație de urgență.

România s-a angajat să se asigure că, după șase luni, garanția publică va înceta sau Blue Air fie va prezenta un plan de lichidare, fie va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a deveni viabilă pe termen lung. O astfel de restructurare ar face obiectul evaluării și aprobării de către Comisie.

Comisia a constatat că măsura va contribui la asigurarea continuării ordonate a serviciilor de zbor pentru aproximativ 400 000 de pasageri care fie au rezervat un zbor cu Blue Air în următoarele luni, fie așteaptă să li se ramburseze biletul anulat. Mai mult, măsura va contribui la menținerea conectivității regionale pentru numărul semnificativ de cetățeni români care lucrează în străinătate, precum și pentru mici întreprinderi locale care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o rețea de rute dezvoltată de companie pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestora. În același timp, condițiile stricte asociate împrumutului în ceea ce privește remunerarea și utilizarea fondurilor, precum și durata limitată a ajutorului vor reduce la minimum denaturarea concurenței care ar putea fi cauzată de sprijinul acordat de stat.

Așadar, pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura aplicată de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

Context

Sprijinul financiar acordat din fondurile UE sau din fondurile naționale pentru serviciile de sănătate sau alte servicii publice în vederea soluționării situației legate de COVID-19 nu intră în domeniul de aplicare al controlului ajutoarelor de stat. Același lucru este valabil și pentru orice sprijin financiar public acordat direct cetățenilor. În mod similar, măsurile de sprijin public aflate la dispoziția tuturor întreprinderilor, cum ar fi, de exemplu, subvențiile salariale și suspendarea plăților impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată sau a contribuțiilor sociale, nu intră sub incidența controlului ajutoarelor de stat și pot fi luate fără a fi necesară aprobarea Comisiei în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. În toate aceste cazuri, statele membre pot acționa imediat.

Atunci când se aplică normele privind ajutoarele de stat, statele membre pot concepe măsuri de ajutor ample pentru a sprijini anumite întreprinderi sau sectoare care suferă de pe urma consecințelor pandemiei de COVID-19, în conformitate cu cadrul existent al UE privind ajutoarele de stat. La 13 martie 2020, Comisia a adoptat o Comunicare privind un răspuns economic coordonat la epidemia de COVID-19 în care prezintă aceste posibilități. În acest sens, a se vedea, de exemplu:

  • Statele membre pot să despăgubească anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele suferite în urma unor evenimente extraordinare și cauzate în mod direct de acestea, cum ar fi cele cauzate de epidemia de COVID-19; Acest lucru este prevăzut la articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE.
  • Normele privind ajutoarele de stat bazate pe articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE, precum cele prevăzute în Orientările Comisiei privind ajutoarele de stat pentru salvare și restructurare, le permit statelor membre să sprijine întreprinderile (inclusiv pe cele care se aflau în dificultate înainte de 31 decembrie 2019) care se confruntă cu deficite acute de lichidități și cu dificultăți financiare legate de pandemia de COVID-19 sau agravate ca urmare a acesteia și care au nevoie urgentă de ajutoare pentru salvare.
  • Astfel de măsuri pot fi completate printr-o varietate de măsuri suplimentare, cum ar fi cele adoptate în temeiul Regulamentului de minimis și al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, care pot fi, de asemenea, instituite imediat de statele membre, fără implicarea Comisiei.
Iată OUG nr. 139/2020 adoptată în urmă cu două zile de Guvernul Orban:

146 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv