Într-o democraţie solidă, orice modificare a unei legi se rezumă la o dispută politică. Evident că bătălia politică se desfăşoară între aleşii poporului iar politicienii abordează problematica atât din unghiul finanţatorilor partidelor, cât şi din perspectiva electoratului. După cum se ştie, războiul dintre politicieni se desfăşoară în Parlament. Repet, aşa se modifică o lege într-o ţară cu o democraţie stabilă. În România, situaţia de pe câmpul politic de luptă este infestată de interferenţa unor instituţii ale statului care încalcă grosolan Constituţia. În cazul nostru, este vorba despre imixtiunea SRI în actul legislativ!
Majoritate volatilă
UPDATE ora 11.50: Cu 102 de voturi “pentru”, 30 “împotrivă” şi o abţinere, Senatul a votat ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea, astfel că DNA va putea începe urmărirea penală împotriva sa.
De mai mult timp se tot vorbeşte despre existenţa unui binom malefic: SRI-DNA. SRI este condus de „matusalemicul” Florian Coldea iar DNA, de „soaţa sa” Laura Codruţa Kovesi – ambii năşiţi şi crescuţi de Traian Băsescu. Aşadar, binomul Coldea-Kovesi este o căsătorie împotriva firii şi este malefică pentru că se implică în conducerea politică şi administrativă.
De ceva vreme, liberalii, prin vocea liderilor Gorghiu şi Blaga, au solicitat public ca alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi, nu în unul singur aşa cum au votat cot la cot cu PSD în Parlament. Gorghiu şi Blaga i-au cerut imperativ premierului Dacian Cioloş să dea o Ordonanţă de Urgenţă ca să repare tehnocrat imensa greşeală politică comisă de ei cu acordul preşedintelui Iohannis în trocul privind votarea Guvernului Cioloş
Mersul şaradei liberale îl cunoaşteţi foarte bine: Cioloş a respins fără discuţii, într-o primă fază, această propunere, apoi a intervenit în joc Klaus Iohannis, care a declarat că alegerile în două tururi este o idee bună. Imediat, PSD, prin vocea lui Dragnea, şi ALDE, prin vocea lui Tăriceanu, au spus un NU categoric. Lor li s-a alăturat UDMR, cu aceeaşi marotă „nu este constituţional să modificăm legea în an electoral”.
PSD are sute de primari şi consilieri locali furaţi prin OUG 55/2014
Cu toţii au „uitat” că Guvernul Ponta a aprobat în 28 august 2014 faimoasa OUG 55, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, pentru a le permite aleşilor locali – primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni – să migreze la alte partide (adică în PSD şi partiduleţele satelit UNPR şi PC) timp de 45 de zile, adică până în 17 octombrie, în plină campanie electorală.
OUG 55 încălca grotesc o lege organică aprobată tocmai pentru a stopa traseismul politic, cu prevederi clare că părăsirea partidului duce la pierderea mandatului. OUG 55 n-a avut nicio justificare dar cert este că sute de consilieri locali şi judeţeni, precum şi primari – mai ales de comune – au fost şantajaţi în acest fel de Liviu Dragnea – autorul Ordonanţei de Urgenţă – să-şi părăsească partidele şi să intre în PSD. Imediat după înscrierea la social-democraţi, Dragnea le-a alocat fonduri de la Ministerul Dezvoltării pe care îl conducea în acel moment. Dar şi Guvernul le-a distribuit traseiştilor politici bani din bugetul SGG manevrat exclusiv de premierul Victor Ponta. De aceea ţine Dragnea acum cu dinţii să rămână alegerile dintr-un singur tur, pentru că PSD este „în tot şi în toate” la nivel local.
Propunerea PNL, susţinută de MP şi M10
Rămâne inexplicabil de ce PNL a votat legea în acest fel. Acum, liberalii ar vrea două tururi, în speranţa că la turul doi vor trage cu succes sforile pentru „mortul” Buşoi sau, mai nou, pentru Adriana Săftoiu, care a înţeles să se bată cu Traian Băsescu pe dezvăluiri de la Cotroceni.
Alături de PNL, pentru DA în sensul modificării legii electorale s-au pronunţat Mişcarea Populară a lui Băsescu şi M10 al Monicăi Macovei. Traian Băsescu a încercat o manevră populistă: „Cioloş să îşi asume şi modificarea legii astfel încât Parlamentul să aibă numai 200 de deputaţi şi 100 de senatori”. De parcă Parlamentul cu 300 de membri, votat la referendumul din 2009 de peste 80% dintre românii ieşiţi la vot, ar putea fi acceptat de actualii aleşi în număr aproape dublu (588, din care au mai rămas 535 după intervenţia DNA) care parazitează astăzi Legislativul şi doresc încă un mandat.
Oprea pune ultimele condiţii PSD
După ce s-a disipat primul val de indignare politrucă, premierul Cioloş a trecut la consultări cu toate partidele parlamentare. Cum era de aşteptat, Oprea, plasat cu UNPR în mijlocul balansoarului parlamentar astfel încât poate înclina balanţa în funcţie de “Interesul Naţional”, a lăsat să se înţelegă că vorbim despre o majoritate parlamentară volatilă în această problemă spinoasă – jocul din ultimele zile fiind martorul acestei majorităţi.
În această dimineaţă, miercuri 3 februarie, înainte de votul de la ora 10.00 din plenul Senatului pentru ridicarea imunităţii lui Oprea, UNPR şi PSD vor semna, la ora 9,30, protocolul de colaborare între cele două partide – aceasta era ultima știre înainte de publicarea articolului pe SECUNDA.
UPDATE. Ora 9.20. UNPR a amânat semnarea protocolului cu PSD pe motiv că pe listele comune nu este precizat numărul de locuri eligibile pentru oamenii lui Oprea.
Dragnea a replicat: “PSD nu este un partid şantajabil!”
Documentul include şi votul într-un singur tur, pe lângă candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă şi cooperarea acolo unde este cazul la locale. Este, dacă vreți, un troc politic mizerabil, un pact semnat între doi infractori, Dragnea și Oprea, un troc care nu are nicio legătură cu Interesul Național.
Trocul politic
Ei bine, în mijlocul disputei politice şi-a făcut apariţia DNA care a cerut în Senatul condus de Tăriceanu ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea. Mai mult, în acelaşi dosar al “coloanelor oficiale”, Kovesi l-a acuzat pe şeful său ierarhic, procurorul general Tiberiu Niţu, de abuz în serviciu. (Coincidenţă stranie: La două zile după ce Oprea i-a luat apărarea, Niţu a demisionat din funcţia de procuror general.)
Solicitarea DNA a venit exact în momentul când PSD negocia cu UNPR o alianţă pentru alegerile locale şi parlamentare vs. reţinerea lui Gabriel Oprea în a susţine propunere PNL. Practic, Oprea cerea ca UNPR să primească un număr de locuri eligibile pe listele comune cu PSD, circa 30 de parlamentari; în contrapartidă, Dragnea dorea ca o eventuală intervenţie a lui Cioloş în spinoasa problemă a alegerilor din două tururi – ordonanţă, asumarea, sau depunerea unei legi – să fie blocată chiar de aliatul preşedintelui Iohannis, Gabriel Oprea!
După cum se vede, condamnatul în primă instanţă Dragnea a negociat cu viitorul urmărit penal Oprea un troc politic mizerabil, în contradicţie cu voinţa poporului. Dar, spre stupoarea naţiei, în troacă şi-au băgat botul şi alţi lideri politici: liberalii Gorghiu şi Blaga, absconsul Tăriceanu şi chiar preşedintele Iohannis.
Variantele lui Cioloş
Aşadar, în acest moment, premierul tehnocrat Dacian Cioloş are trei posibilităţi de a modifica legea alegerilor electorale:
- Depunerea unui proiect de lege în Parlament;
- Asumarea răspunderii în Parlament;
- Emiterea unei ordonanţe de urgenţă.
Este clar pentru toată lumea că prima soluţie nu afectează cu nimic Guvernul Cioloş. Dar “Depunerea unui proiect de lege în Parlament” nu este perfectibilă pentru alegerile locale din iunie 2016. De ce? Pentru că Senatul şi Camera sunt conduse de doi “anti” – Tăriceanu şi Zgonea. Cei doi vor folosi „procedura parlamentară” pentru a trage de timp şi a mutat deciza finală după alegerile din iunie.
În schimb, celelate soluţii pot genera mari probleme Executivului Cioloş, inclusiv demiterea. Iar acum, mai mult ca oricând, este cât se poate de clar că preşedintele Iohannis nu îşi poate permite să piardă “guvernul meu”. Nici în faţa alegătorilor români, dar mai ales în ochii statelor UE şi în ocheanul Americii.
Cum bine se ştie, a doua soluţie, “Asumarea răspunderii în Parlament” este cea mai periculoasă pentru Executivul Cioloş. Dacă va primi un vot negativ, guvernul lui Iohannis va deveni o foiţă în cartea istoriei – precum Executivul MRU. Şi totul este posibil, dacă luăm în calcul că alianţa PSD-UNPR-ALDE cu UDMR în coadă va avea majoritatea şi va pica Guvernul Cioloş.
În fine, cea de-a treia soluţie “Emiterea unei ordonanţe de urgenţă” este la fel de delicată ca şi cea de-a doua variantă pentru premierul Dacian Cioloş. Aceeaşi alianţă poate introduce o Moţiune de Cenzură pe respectiva ordonanţă şi – Adio, “guvernul meu”!
Vremea acoperiţilor
Ei bine, aici intervine şahul ce poate fi dat de preşedintele Klaus Iohannis lui Florian Coldea, „matusalemicul” director executiv al SRI şi deţinătorul multor secrete.
Dacă Florian Coldea este atât de puternic precum se spune – are sute de agenţi infiltraţi în media, magistratură, politică şi ANAF, deţine zeci de firme implicate în afaceri cu statul şi cu potenţii României, posedă dosarele tuturor oamenilor din politică – atunci are forţa să NU pice Guvernul Cioloş, cu toată opoziţia liderilor Dragnea, Oprea, Tăriceanu şi Hunor.
Aşadar, dacă Florian Coldea este atât de puternic cum se tot spune, atunci are toate părghiile pentru a constrânge parlamentarii să nu voteze o moţiune de cenzură sau să aprobe asumarea răspunderii.
Iar dacă Florian Coldea nu va ieşi din şahul dat de Klaus Iohannis prin cele două posibilităţi semnalate mai sus de susţinere a Guvernului Cioloş, atunci preşedintele îl va putea demite. Are acest drept constituţional. Mai mult, Iohannis îl va pune pe Hellvig, directorul SRI, să-i facă plângere penală lui Coldea pentru abuz în serviciu – numirea soţiei sale în funcţia de şefă a Departamentului de Psihologie din SRI, obţinerea de foloase necuvenite prin intermediul societăţilor comerciale – vezi cazul banilor pentru RomâniaTV etc.
Dar, oare, Florian Coldea va folosi sistemul creat de el sub umbrela SRI pentru a ieşi din şahul lui Iohannis? Avem un exemplu în acest sens: Coldea l-a trădat pe preşedintele Traian Băsescu şi a trântit în Parlament Guvernul MRU-SIE, când i-a lăsat cu gurile căscate pe „moţionarii” Ponta şi Antonescu.
P.S. Ştiu, o să spuneţi că preşedintele Iohannis nu ştie şah dâmboviţean, nu este în stare de o astfel de manevră de fineţe, că îl acreditez cu prea multă inteligenţă politică, că Florian Coldea are un dosar împotriva lui. În mare parte aşa este! Dar, doamnelor şi domnilor, Iohannis nu a venit de nicăieri. Atât Coldea, cât şi Iohannis sunt interfeţele unor centre de putere. Iar în acest joc de domino în care noi suntem spectatori captivi, unele pietre cad, altele se înalță până la cer și tot așa la infinit…