Ciclonul care va mătura România la sfârșitul cestei săptămâni bagă spaima în autorități, dupăce au fost lute pe nepregătite la inundațiile din Galați despre care premierul Marcel Ciolacu susține că nu a fost anunțat. Acum, el a convocat o ședinţă la Palatul Victoria încă de joi, „pentru a analiza măsurile ce se impun”.
Au dat declarații, la finalul ședinței, șefa ANM, Elena Mateescu, șeful Apelor Române, Sorin Lucaci, și secretarul de stat în Ministerul de Interne și șef al DSU, Raed Arafat.
Elena Mateescu (ANM: „Va fi o prăbuşire a regimului temperaturilor, de la 34 de grade Celsius la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice. Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor. Pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării. La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod Galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod Galben, posibil toată ţara, şi chiar şi areale de Cod Portocaliu. Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod Roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”.
Sorin Lucaci (Apele Române – ANAR): „Astăzi, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 mc/s. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2 – 3 octombrie şi va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 metri cubi, se va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 mc/s, deci, în niciun caz 15.000, acea valoare de care s-a speculat pe acest subiect.În acest context, doresc să menţionez că această valoare de 9.500 de mc/s este o valoare gestionabilă din punctul de vedere al Administraţiei Naţionale Apele Române. Până la un debit de 10.000 mc/s nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării. Din punctul nostru de vedere, primele probleme care ar putea să apară, în funcţie de diferitele scenarii pe care le-am analizat până în momentul de faţă, este o valoare de 13.500 de mc/s, care totuşi e destul de îndepărtată faţă de ceea ce aşteptăm, în zona de confluenţă a râului Olt cu Dunărea, în zona Islaz”.
Raed Arafat (DSU): „Am pregătit ordinul de mobilizare a unor forţe suplimentare de 330 de pompieri şi mijloace către judeţele Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, în care se aşteaptă să fie probleme din cauza ploilor abundente, urmând ca numărul acestora să fie actualizat în funcţie de prognoza meteo şi de codurile care vor fi instituite. (…) Încă de la începutul săptămânii, a solicitat prefecţilor, Comitetelor pentru situaţii de urgenţă, autorităţilor locale mai multe demersuri, printre care identificarea persoanelor vulnerabile – cele imobilizate sau cu dizabilităţi şi luarea în considerare a evacuării acestora din timp, dacă se va impune. Alte măsuri cerute au fost informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale, precum şi pentru o eventuală a evacuare în cazul în care situaţia o va impune, inclusiv prin mesaje RO ALERT, colaborarea strânsă între reprezentanţii structurilor locale din cadrul Agenţiei Naţionale a Apelor Române şi Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, montarea digurilor temporare la nevoie, solicitarea de suplimentare a forţelor la nevoie. Forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tele. Ordinul de mobilizare este pentru 330 de pompieri, iar, în urma datelor care vor fi primite vineri, această mobilizare de forţe va fi ajustată. În prezent, sunt mobilizaţi la Galaţi 1.000 de pompieri şi 200 militari, plus jandarmi şi poliţişti”.
Joi seara va avea loc o videoconferinţă a ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, cu prefecţii din judeţele limitrofe Dunării, plus judeţe care este posibil să fie sub efectul ploilor abundente. Vineri, la ora ora 16,00, va fi încă o videoconferinţă pentru măsurile definitive.