Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Ministrul Oros a dat-o-n bară

Barna: CE nu este de acord cu cele 3 miliarde pentru irigaţii în PNRR

Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri seară, la TVR 1, că a venit o veste proastă de la Bruxelles, care nu dorește să dea 3 miliarde de lei prin PNRR pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID.
 
 
„Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: „Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta”. Noi avem 3 miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după Covid, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.

El a subliniat că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură.

Astfel, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dat-o-n bară insistând cu acest proiect.

Vicepremierul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni „pentru acceptarea componentei de infrastructură”.

„Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs”, a declarat Barna.

Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii mai va fi realizată „o formă consolidată” a proiectului PNRR, care va fi supusă aprobării Comisiei Europene.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

9 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv