Liderul PNL și candidat la prezidențialele din 1 decembrie, Nicolae Ciucă, și-a postat online cartea, din titlu renunțând la termenul „ostaș”.
Ciucă îndeamnă cititorii, într-un mesaj, să doneze bsni pentru veterani:
„Viața pe front e grea și lasă urme. Atât pentru cei ce țin arma în mână, cât și pentru familiile lor, de acasă. Îmi doresc ca tu, cel ce vei citi această carte, să îndrepți un gând bun și, dacă vei putea, o donație către Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități.” Variantele de donații sunt 10 lei, 25 lei, 50 lei, 100 lei, 250 lei, 500 lei.
„Ostașul” Ciucă „în slujba țării”: „Indiferent ce se va întâmpla, PNL nu va dezerta de la guvernare. Există nevoia de a fi împreună cu PSD”
Generalul în rezervă Nicolae Ciucă (57 de ani) cumulează pensia specială (așa-zisă „de serviciu”), în valoare de 233.000 de lei în anul 2023, la care s-a adăugat majorarea de 13,8% în ianuarie 2024, cu indemnizația de 189.000 de lei/an pe care o primeșete ca președinte al Senatului României (15.722 lei/lună). La fel a încasat și când a fost prim-ministru (un an și 6 luni).
„Preşedintele e comandantul Forţelor Armate, nu puteam să refuz”
Ciucă povestește în volumul de 232 de pagini cum a renunțat la funcția de șef al Statului Major al Armatei „Ostașul” a fost trecut în rezervă de președintele Iohannis pe 29 octombrie 2019, la vârsta de doar 52 de ani, la aproape 5 ani după ce fusese numit de acesta șef al Statului Major al Armatei, pe 1 ianuarie 2015.
Rezervistul Ciucă a fost numit după doar 5 zile, în 4 noiembrie 2019, ministru al Apărării – ca independent – în Guvernul Orban – „Ludovic întâiul”, cum îl gratula Iohannis. Saltul de la Armată la Palatul Victoria a fost făcut sub pretextul „nevoii de stabilitate” a țării.
„Am primit un telefon de la preşedintele României prin care mă întreba dacă sunt de acord să trec în rezervă şi să devin ministru al Apărării. Preşedintele e comandantul Forţelor Armate şi, chiar dacă ceea ce îmi adresa era o rugăminte, venită din partea dumnealui era un fel de ordin, nu puteam să refuz. Şi astfel, în data de 28 octombrie am trecut în rezervă la cerere, iar la 4 noiembrie 2019, odată cu învestirea de către Parlament a Guvernului condus de Ludovic Orban, activitatea mea în cadrul Armatei, după 34 de ani în care am servit patria ca militar, s-a încheiat”, scrie Ciucă în carte.
În PNL, la rugîmintea lui Ludovic Orban
Un an mai târziu (mai precis după 11 luni, în octombrie 2020), Ciucă s-a înscris în PNL, iar peste o lună deschidea lista de candidați a PNL Dolj la Senat, propulsat tot de Iohannis, care a încercat să-l impună prim-ministru, dar nu a reușit să-l facă decât interimar, după demisia lui Orban pe fondul rezultatelor slabe ale PNL la alegerile legislative.
Un militar la ordin! Iohannis l-a desemnat premier pe Ciucă, pensionar special: „Acum, criza trebuie să se încheie”
A continuat, în schimb, să fie ministru al Apărării în Guvernul Cîțu, până în decembrie 2021, când a fost instalat prim-ministru în Guvernul PNL-PSD.De data aceasta, pretextul lui Iohannis a fost „stabilitatea țării pe fondul pandemiei de COVID-19”. Și, evident, rocada guvernamentală cu desemnarea ca premier a lui lui Marcel Ciolacu a fost justificată de Iohannis, după un an și jumătate, în iunie 2023, prin nevoia de stabilitate a țării pefondul războiului din Ucraina.
Ciucă și Bode scapă de plagiat: Bomboana pe colivă, pusă de PSD la Legile Educaţiei, printr-un amendament susținut de Deca
Iar cum funcția de președinte al țării nu este eternă, Iohannis vrea să lase „la butoane” un bun executant: pe Ciucă. Evident, dacă va fi ales. Până în septembrie, acesta va fi „împachetat” drept salvatorul țării; păpușarii lui mizează pe memoria scurtă a românilor. Deja a început „spectacolul”: Ciucă se descrie ca „un om cât se poate de simplu”, uitând de pensia specială – stabilită nu pe contributivitate – pe care o cumulează cu indemnizația de președinte al Senatului.