Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

CCR a decis: Legea pensiilor nesimţite pentru baronii locali este neconstituţională

Legea pensiilor nesimţite pentru baronii locali este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR).

instanta-ccr-61-550x490

UPDATE: Plenul Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția formulată de Guvern și a constatat că dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituționale.

“Curtea a reținut că legea contravine art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate și previzibilitate cu privire la ‘indemnizația pentru limită de vârstă’, sub aspectul naturii juridice a acestei instituții, al sferei beneficiarilor săi și al modului de acordare a dreptului. De asemenea, Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale cuprinse în art.16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetățenilor, precum și a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicția aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanțare”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Contestaţia a fost depusă de Guvern, nu de vreun partid politic, liderii PNL declarând la toate posturile de televiziune că nu sunt de acord cu această lege.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii, a declarat înainte ca magistraţii să delibereze, că de Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ – vor beneficia şi foştii lideri comunişti, în forma aprobată acum o lună de Senat – forul decizional.

Rămâne însă în vigoare Legea pensiilor speciale pentru militari, de care vor beneficia din plin foştii miliţieni şi torţionari din perioada ceauşistă.

Totodată, parlamentarii vor încasa pensii speciale, potrivit legii aprobate în toamnă şi pentru care nimeni nu a depus vreo sesizare de verificare a neconstituţionalităţii ei, fiind promulgată în 23 decembrie de preşedintele Klaus Iohannis.

Spre exemplu, Tăriceanu şi Zgonea vor câştiga în plus la pensia de bază suma de 16.560 lei lunar. Asta după ce încasează din august 2015 o indemnizaţie de 23.000 de lei pe lună.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv