La Chișinău a avut loc o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, sâmbătă, la doar o zi după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE.
La reuniunea de sâmbătă, a fost semnată o Declaraţie comună și au susținut discursuri, în ordine:
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu: „Pe lângă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activităţilor Legislativului de la Chişinău în procesul de negociere şi aderare la UE. Ce punem noi în acte şi în legi să simtă cetăţenii în viaţa de zi cu zi, o viaţă mai bună, fericită, aici, acasă. Avem mult de lucru, însă ştiu că vom reuşi, fiindcă avem prieteni de nădejde şi astăzi ei sunt prezenţi alături de noi în această ţară”.
Preşedintele Senatului României, Florin Cîţu: „În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. (…) România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu: „Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. (…) Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău”.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie. (…) Chiar dacă relaţiile politice dintre ţările noastre cu cunoscut urcuşuri şi coborâşuri România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova. (…) Ne-aţi fost şi ne rămâneţi alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural şi educaţional, simţim acest sprijin şi în aceste zile grele, când războiul nea dat tuturor viaţa peste cap. (…) Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dvs. avem nevoie de susţinerea dvs pentru a păstra pacea în Republica Moldova şi a oferi siguranţă cetăţenilor noştri pentru a face faţă provocărilor fără precedent declanşate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a ţării, pentru a rămâne parte a lumii libere, pentru a realiza proiectul generaţiei noastre, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.