Curtea Constituțională a României (CCR) a decis secretizarea declarațiilor de avere și eliminarea din acestea a veniturilor deținute de soții/soți și copii, pe motiv că se încalcă dreptul la viața privată a persoanelor publice.
Concret, au fost declarate neconstituționale următoarele articole din Legea privind declarațiile de avere și de interese:
- art 3, alin. 2: „Declarațiile de avere se întocmesc pe propria răspundere și cuprind drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere, potrivit anexei nr. 1.”
- art. 12, alin. 6: „Agenția asigură afișarea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, pe pagina de internet a Agenției, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, a adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii. Declarațiile de avere și declarațiile de interese se mențin pe pagina de internet a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestuia și se arhivează potrivit legii”.
Decizia ar fi cu dedicație pentru Nicușor Dan
Consilierul președintelui Nicusor Dan, Dragos Atanasiu, a declarat în urmă cu câteva zile: „Să scăpăm naibi de tâmpenia asta cu declarația de avere pusă în public”. Iar de aici au pornit speculațiile că, de fapt, CCR i-a făcut un serviciu noului șef de stat, care nu este căsătorit cu cea care îi este, de fapt, soție și au împreună doi copii, dar și-ar ascunde, în acest fel, averea.
Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru locuiesc cu chirie, deși acesta a obținut venituri suficiente pentru a deveni propritarul unei locuințe – a fost deputat, primar al Capitalei și a obținut donații care, acum, nu mai pot fi accesibile omului de rând.
În campania electorală pentru prezidențiale, Nicușor Dan a refuzat să spună cine a făcut donațiile de milioane de euro, iar acum ar trebui ca acestea să apară în declarația de avere pe care o va depune peste câteva zile.
Însă Nicușor Dan a declarat acum că își va publica declarația de avere pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale, dacă decizia CCR interzice Agenției Naționale de integritate să publice.
„M-a surprins, probabil că sunt chestiuni care țin de date personale.Trebuie ca CCR să redacteze repede şi Parlamentul să modifice legea astfel încât cetăţenii să aibă acces”, a mai spus Nicușor Dan.
Bolojan – al doilea om în stat: „Transparența, un fel de frână pentru a nu se sări calul”
La rândul său, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, care este al doilea om în stat, ca președinte al Senatului, a precizat, vineri, că este necesar să se analizeze ce modificări pot fi făcute, astfel încât să se asigure în continuare transparența și accesul public la informații relevante.
„Nu am comentat, în general, deciziile Curții Constituționale sau ale instanțelor. Chiar dacă, la nivel european, nu există o procedură unitară privind transparența declarațiilor de avere, experiența acumulată în România în acești ani arată că transparența publicării acestor declarații, atunci când deții o funcție publică, a fost un câștig. Asigurarea transparenței este un element esențial pentru recâștigarea încrederii în instituții. În plus, există numeroase zone din instituțiile publice în care lucrurile au scăpat de sub control – de la cumulul de câștiguri, până la indemnizații care nu se justifică – iar transparența declarației acționează ca un fel de frână pentru a nu se sări calul. Vedem, din păcate, ce se întâmplă în unele companii de stat, unde câștigurile ‘au fost secretizate”, a scris Bolojan, pe Facebook.
Declarațiile de avere au fost introduse prin Legea nr. 115/1996 privind declararea și controlul averii demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și de control, și a funcționarilor publici. Însă la acel moment nu exista și un instrument de control.
Ulterior, adoptarea Legii nr. 161/2003, cunoscută ca „pachetul anticorupție”, a impus obligativitatea declarațiilor de avere pentru o categorie mult mai largă de funcționari și demnitari publici, precum și publicarea acestora, astfel încât să poată fi vizualizate de orice român.
Iar prin Legea nr. 144/2007, a fost înființată Agenția Națională de Integritate (ANI), care are rolul de a verifica aceste declarații.